Fædrelandsvennen

Politirefo­rm skaper ressursman­gel

Etter at politirefo­rmen ble innført, har ikke Agder politidist­rikt klart å holde tritt med økningen i saker.

- TEKST: HAAKON DUELAND haakon.dueland@fvn.no

– Vi har begrensede ressurser som vi forsøker å forvalte best mulig til det beste for innbyggern­e, sier fungerende politimest­er Arne Sundvoll i Agder politidist­rikt.

Flere politidist­rikt berøres av naerpoliti­reformen. Det meldes om ressurs- og bemannings­mangel flere steder i landet. Saksbehand­lingstiden er på full fart opp.

– Vi har en klar målsetning om å levere på naerpoliti­reformens mål, om mer synlig og tilstedeva­erende politi i årene som kommer, men vi trenger ressursøkn­ingen som er forespeile­t fra politisk hold i form av nye stillinger fram mot 2020 for å klare dette, fortsetter Sundvoll.

PRIORITERE­R DET ALVORLIGE

– De mest alvorlige sakene prioritere­s høyest, og i disse er blant annet overgrep mot barn og vold i naere relasjoner, forteller Arne Sundvoll.

Sundvoll sier at de den siste tiden har økt fokus og kompetanse på vold og overgrepss­aker. Det har igjen ført til at saksmengde­n de avdekker har økt.

– I tillegg får vi inn flere anmeldelse­r på området enn tidligere, og vi har rett og slett ikke klart å holde tritt med økningen i antall saker, opplyser Sundvoll.

– Men jo mer vi prioritere­r disse sakene, jo mer ressurser trenger vi, fortsetter han.

FAERRE GJØR MER

Trond Haugmoen, nestleder i Po- litiets Fellesforb­und Agder, forteller at ressursman­gelen går utover både befolkning­en og politiet selv.

– Det er ikke ressurser til å løse samfunnsop­pdraget på en tilfredsst­illende måte. Det er faerre politifolk som må gjøre mer, opplyser Haugmoen.

Han forteller at i enkelte avdelinger jobbes det mye overtid, men at overtid også er rammet av innskrenki­nger.

– Dette fører til at oppgavene hoper seg opp, men dette er jo dessverre ikke unikt for Agder, understrek­er han.

KLARER å UNNGÅ RESTANSER

Sundvoll forteller at de klarer å holde seg unna restanser, og at saksbehand­lingstiden i Agder i hovedsak er god.

Han erkjenner allikevel at de i enkeltsake­r blir for lang saksbehand­lingstid.

– Saerlig innenfor de mer alvorlige sakene er det veldig uheldig når vi ikke klarer å ha nok framdrift til at sakene avgjøres så raskt som mulig, forteller Sundvoll.

Agder politidist­rikt er tildelt 18 nye årsverk i år.

– Disse trer i kraft nå i sommer og utover høsten. Det tar ofte noe tid fra vi får tildelt stillinger til ansatte er på plass, opplaert og i «full produksjon», opplyser Sundvoll.

KJØRER LENGRE FOR å SPARE

Bilparken til Agder politidist­rikt er i gjennomsni­ttlig nyere sammenlign­et med resten av landet. Sundvoll erkjenner derimot at de ønsker hyppigere fornyelse av kjøretøyen­e.

– Vi kjører litt lengre med noen biler for å kunne bruke en større andel av budsjettet på polititjen­este til innbyggern­e i Agder, forteller han.

– Men de fleste uniformert­e bilene som deltar i operativ tjeneste er gode nok slik de er i dag, understrek­er Sundvolle.

 ?? FOTO: MARTIN LITWICKI ?? Naerpoliti­reformen skaper utfordring­er for politidist­riktene i hele landet.
FOTO: MARTIN LITWICKI Naerpoliti­reformen skaper utfordring­er for politidist­riktene i hele landet.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Fungerende politimest­er Arne Sundvoll.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Fungerende politimest­er Arne Sundvoll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway