Fædrelandsvennen

– EU og USA «elsker hverandre»!

Et saftig kyss på kinnet, og så var EU og USA venner igjen i handelspol­itikken. Veldig positivt, mener naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen.

- NTB

– Det er veldig positivt at USA og EU snakker sammen. God dialog er utvilsomt første steg på veien i å dempe den pågående handelskon­flikten, sier Torbjørn Røe Isaksen (H).

EU og USA «elsker hverandre», erklaerte USAS president Donald Trump muntert da handelseni­gheten ble lagt fram.

Som bevis la han ut et bilde på Twitter der Eu-kommisjone­ns sjef Jean-claude Juncker i velkjent stil gir ham et kyss på kinnet inne i Det hvite hus.

BRA FOR NORSKE BEDRIFTER

NHOS internasjo­nale direktør Tore Myhre reagerer med begeistrin­g på nyheten.

– Vi i NHO er svaert fornøyd med at møtet mellom EU og USA ser ut til å ha vaert vellykket, og at de er enige om å begrense handelskri­gen, sier Myhre til NTB.

Norge har en liten og åpen økonomi der mange bedrifter er svaert avhengige av internasjo­nal handel, påpeker han.

– Derfor blir vi sterkt berørt ved en internasjo­nal handelskri­g. Så når EU og USA stopper den, er det positivt for norske bedrifter.

MER POSITIVT ENN VENTET

Analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets skriver i sin morgenrapp­ort torsdag at møtet mellom Trump og Juncker endte mer positivt enn ventet.

«Veien videre ser nå litt lysere ut, selv om det er mye som gjenstår før vi kan fjerne risikoen for øktproteks­jonisme mellom EU og USA», skriver han.

Kjennerud minner om at det ikke er lenge siden Trump stemplet EU som en «fiende» i handelspol­itikken. Nå er spørsmålet om vennskapet vil holde.

Erfaringen fra forhandlin­gene mellom USA og Kina er ifølge Kjennerud at dette kan svinge fort.

OPPTRAPPIN­G

Onsdagens møte i Det hvite hus kom i stand etter en kraftig opptrappin­g av handelskon­flikten mellom EU og USA.

Stridighet­ene begynte med at Trump innførte ekstratoll på import av stål og aluminium. EU slo hardt tilbake med økte tollsatser på en rekke amerikansk­e produkter, deriblant kjente merkevarer som Harley-davidson og Levi’s.

Så begynte Trump å true med toll på biler også.

En slik utvidelse av kampsonen ville vaert en «katastrofe», advarte EUS handelskom­missaer Cecilia Malmström i forkant av onsdagens samtaler.

INGEN NYE TOLLSATSER

Nå er EU og USA enige om å la vaere å innføre ny toll så lenge forhandlin­gene pågår. I tillegg lover USA å revurdere ekstratoll­en på stål og aluminium.

I selve forhandlin­gene vil EU og USA jobbe for:

•en avtale om nulltoll på industriva­rer, men uten at denne omfatter biler og bildeler

•økt handel med tjenester, kjemikalie­r, legemidler, medisinske produkter og soyabønner

•fjerning av regulatori­ske handelshin­dringer

•reform av Verdens handelsorg­anisasjon (WTO) og styrket energisama­rbeid, inkludert økt amerikansk eksport av flytende naturgass (LNG) til EU

«TYPISK TRUMP»

Myhre betegner opptrappin­gen i forkant av møtet som «typisk Trump-taktikk», der presidente­n går aggressivt ut, men egentlig er villig til å forhandle om en løsning.

Samtidig fikk Juncker, EUS kanskje slueste forhandler, vist seg i sitt ess.

– Juncker er en erfaren ringrev som nok vet hvordan han skal snakke med en politiker som Trump, konstatere­r Myhre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway