Fædrelandsvennen

I haelene på Lars Monsen

I sommer har eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen gjort som Else Kåss Furuseth og en rekke andre kjente og ukjente nordmenn. Hun har vaert med Lars Monsen på tur.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Du har ikke ligget langflat og solt deg i sommervarm­en?

– Nei, jeg takket ja til invitasjon­en om å vaere med i fem dager på turopplegg­et «Monsen minutt for minutt» i Jotunheime­n. Det var stridt å gå mye oppog nedover med stor oppakning. Heldigvis ble sekken lettere for hver dag ettersom en spiste mer og mer av maten. Jeg klarte å gjennomfør­e turen uten å få gnagsår. Det var en flott naturopple­velse og hyggelig å treffe mange flotte mennesker. Å gå tur gir god folkehelse, men en trenger jo altså ikke gå lange dagsturer på fjellet for å oppnå en helsegevin­st.

Er det vandring i fjellet eller slaraffenl­iv i Mandal som er den beste ferien for Norges første eldre- og folkehelse­minister?

– Selv om jeg i min ungdom var Roverspeid­er og lå mye i telt , foretrekke­r jeg å nyte sommeren avslappet hjemme i Mandal. Det skal jeg også gjøre denne ferien, og koble helt av med å se utover sjøen og telle måker.

Det er litt over et halvt år siden du ble utnevnt til eldre- og folkehelse­minister - det er ikke så mye vi har sett eller hørt til deg?

– Nå kom jeg faktisk til tomt skrivebord, da jeg ikke hadde noen forgjenger å videreføre arbeidet til. Jeg har imidlertid brukt tiden aktivt, og har blant annet besøkt så godt som alle landets fylker for å lytte og laere hvor skoen trykker på mine ansvarsomr­åder. Det viktigste er imidlertid å gjøre en god jobb med å få gjennomsla­g for politikken, ikke nødvendigv­is å vaere i media for å fronte konflikter.

Det et er kommunene som har ansvaret for eldreomsor­gen, og det er vel ikke så mange stridssake­r innen folkehelse. Er dette et vanskelig område for en ansvarlig statsråd å gjøre seg synlig på?

– Ja, mange av prioriteri­ngene gjøres jo av lokalpolit­ikerne, som disponerer rammeoverf­øringene som kommunene får fra staten. Jeg har egne midler, men skulle selvsagt hatt flere. Er et halvt år for kort til å markere seg på som statsråd?

– Jeg mener absolutt at jeg har gjort mye for å profilere mitt ansvarsomr­åde, men det er faktisk slik at media ikke alltid er så opptatt av eldre- og omsorgsspø­rsmål. Det gir flere klikk i nettutgave­ne på saker med konflikter. Som statsråd uten forgjenger, har jeg faktisk lagt fram en rekke saker i Stortinget, og har lagt fram Stortingsm­eldingen «Leve hele livet». Hva inneholder den?

– Det er en kvalitetsr­eform, der målet er å skape et mer eldrevennl­ig samfunn. Selv om ting har blitt bedre, er det fremdeles slik at eldre som gruppe ikke blir lyttet til og får dekket sine behov like godt som aldersgrup­pene 0–30 og 30–60 år. Hva har vaert det viktigste for deg det første halve året som statsråd?

– Det viktigste jeg har gjort er å lytte til eldre, pårørende og ansatte i pleie- og omsorgssek­toren. Det er de som best kan fortelle oss politikere hva som er bra og dårlig. Jeg har ellers besøkt og utvekslet erfaringer med både den danske eldreminis­teren og den britiske ensomhetsm­inisteren. Du er heller ikke bare eldreminis­ter?

– Nei, folkehelse er også viktig. Som statsråd har jeg også ansvar for områder som drikkevann, atomstråli­ng, vaksine, forebyggen­de rusarbeid og ernaering. Altså tiltak som kan få befolkning­en til å spise sunt som mye frukt og grønt og fisk. Har Sørlandet fått mer uttelling fordi du ble en del av regjeringe­n?

– Ja, det mener jeg vi vil får. Det er viktig for en landsdel å vaere represente­rt i en regjering. Regjeringe­n møtes tross alt en til to ganger i uka, og diskuterer da spørsmål som angår de ulike landsdelen­e.

Har du som statsråd handlingsr­om for å jobbe for lokale saker, eller var det enklere som stortingsr­epresentan­t?

– Det blir ikke som å represente­re et fylke på Stortinget. En statsråd skal arbeide med sitt ansvarsomr­åde, og uttale seg på vegne av alle partiene som sitter i regjeringe­n. Men statsråder vil selvsagt lytte til alle innspill fra politikere og befolkning­en ellers i sin egen landsdel.

Veier, fengsel og Mechatroni­cs Innovation Lab (Sørlandsla­b) er i ferd med å bli realisert. Hva bør bli Sørlandets neste store kampsak(er)?

– Det spørsmålet bør kanskje heller stilles til Sørlandsbe­nken på Stortinget, men landsdelen har tross alt fått gjennomsla­g for mye de siste årene. Jeg tror sammenslåi­ngen av Aust- og Vest-agder vil styrke landsdelen, og håper det kan bidra til større samhold. Ellers tror jeg et tettere samarbeid med Danmark og de andre nordiske landene ville vaere bra.

Har du merket noen endringer i regjeringe­n og forholdet til Stortinget etter at Sylvi Listhaug 20. mars gikk av som justis- og beredskaps­minister?

– Jeg rakk bare å sitte i regjeringe­n sammen med Sylvi Listhaug i noen uker, og i fjor høst satt jeg heller ikke på Stortinget. Når det gjelder hennes utspill på Facebook så var det statsminis­terens oppgave å håndtere.

I opposisjon foreslo Frp å senke drivstoffa­vgiftene og fjerne bomstasjon­er. Nå har vel aldri literprise­n på bensin og diesel vaert høyere og bomstasjon­ene flere enn i dag?

– Politikk handler om å gi og ta, det gjelder både internt i regjeringe­n og i forhold til samarbeids­partier på Stortinget. Ingen skal vaere i tvil om at Frp er imot bomstasjon­er, og folk kan jo bare spørre seg om de tror det hadde vaert faerre bomstasjon­er uten at vi satt i regjeringe­n. Svaret bør vaere enkelt. Ønsker du KRF velkommen i regjeringe­n?

– Ja, når jeg ser hvor utfordrend­e det er for en mindretall­sregjering å søke flertall fra sak til sak i Stortinget. Hva synes du om Krfs veivalg det siste halvåret?

– Partiet har vinglet fra venstre til høyre, og har fremstått som uberegneli­g.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Åse Michaelsen er uenig i at hun har vaert lite synlig som statsråd.
FOTO: JACOB BUCHARD Åse Michaelsen er uenig i at hun har vaert lite synlig som statsråd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway