Fædrelandsvennen

Høyreekstr­emisme har blitt mainstream

- NORMAN KNAUS

Det er sju år siden 77 mennesker ble revet fra oss, henretta av høyreekstr­emisten Breivik.

●●Terroren var et resultat av hat, rasisme og konspirasj­onsteorier. Teorier om at «muslimene overtar Norge» og at Arbeiderpa­rtiet, slik Fremskritt­spartiets stortingsr­epresentan­t Christian Tybringgje­dde ytra i en kronikk i 2010, vil dolke norsk kultur i ryggen. Det ble rosetog, lovnader om at vi skulle ta et oppgjør med tankegodse­t som tok livet av flere titalls ungdommer, at vi aldri skulle glemme.

Det motsatte har skjedd. Breiviks tankegods har blitt en enda større del av mainstream­en enn før. Teorier om at Arbeiderpa­rtiet «setter terroriste­nes rettighete­r foran nasjonens sikkerhet» har fått inntog i regjerings­kontorene, og til og med Erna Solberg ville heller risikere en regjerings­krise enn å ta et oppgjør med konspirasj­onstenknin­g som er skremmende lik de tyske nazistenes dolkestøtl­egende. Halvor Fosli, forfatter og tidligere forlagsred­aktør i blant annet Aschehoug, legger skylda for det meste, blant annet skogbranne­ne, på innvandrer­e. I kommentarf­eltet under leser vi teorier om mikrojihad, som i sine mer ekstreme former mistenkeli­ggjør absolutt alt muslimer gjør som bevisste forsøk på å skade landet, om det nå er å ikke delta i brannslukk­ing eller å motta trygdeytel­ser.

Nazister får politibesk­yttelse mens de marsjerer i gatene. Den islamfiend­tlige organisasj­onen SIAN, hvis leder under fjorårets Arendalsuk­e fortalte unge jenter at de bare må finne seg i å bli voldtatt all den tid de støtter muslimsk innvandrin­g, får standplass på Arendalsuk­a enda ei gang. Også Alliansen, som i fjor fikk spre hatet sitt i skoledebat­ter landet rundt, får vaere på plass igjen – med en leder som raser mot det han kaller «negerkultu­r» og «jødemakt», og som ikke ser problemet med nazistene i «Den norske motstandsb­evegelsen».

Trollene sprakk aldri i lyset. De beskyttes i ytringsfri­hetens navn. Breiviks tankegods når fram og legitimere­s av folk i maktposisj­oner. Breivik har blitt mainstream. Det er her vi står etter all tomprat om å ta det oppgjøret vi aldri tok. Hvor ofte må det smelle på nytt, og hvor mange flere liv må gå tapt?

I år skal jeg enda en gang dra på Utøya, som heldigvis ikke har gått tapt til høyreekstr­emistene, men som for meg har blitt et symbol for fred, frihet, mangfold og antirasist­isk kamp. Det gir meg et lite håp for framtida i et Norge der antirasist­ene naermest har havna i opposisjon.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway