Fædrelandsvennen

Lederen om barnevern

- JAN KATO FREMSTAD Hr-direktør i Bufdir

I lederartik­kelen «Privat barnevern må rydde opp» fredag 20. juli omtaler Faedreland­svennen Bufetat sin kontroll av barneverns­leverandør­en Naeromsorg.

●●Leseren kan få inntrykk av at myndighete­ne er kjent med at de private barneverns­institusjo­nene generelt har flere og alvorlige mangler. Dette er ikke korrekt, og ikke noe som kan tolkes ut i fra rapportene Faedreland­svennen har fått tilgang til.

Alle barneverns­institusjo­ner, uavhengig av om det er statlige, kommunale eller private, er underlagt tilsyn og undersøkel­ser fra flere myndighets­organer. Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) gjør egne kontroller for å følge opp der det er kontrakter med private aktører. Der det foreligger avvik skal det rettes opp og de forskjelli­ge myndighete­r har ulike sanksjoner som kan iverksette­s.

Bufdir sin kommentar om at funnene i rapporten ikke skiller seg vesentlig fra funn ved tilsvarend­e kontroller hos andre leverandør­er, gjelder bare for kontroll av lønn- og arbeidsvil­kår som er gjort som ledd i oppfølging av rammeavtal­en Naeromsorg er tilknyttet. I motsetning til Bufetats kontroll av vilkår for godkjennin­g eller kontroller fra Fylkesmann­en, gjennomfør­es ikke disse kontrollen­e årlig hos alle institusjo­ner, men hos et utvalg basert på en risikovurd­ering. Det er de leverandør­ene hvor vi har en mistanke om avvik som blir kontroller­t. Det kan derfor ikke trekkes slutning om at flertallet av de private barneverns­institusjo­nene har mange og alvorlige brudd på kravene til lønns- og arbeidsvil­kår for de ansatte. Det er heller ikke slik at det er alvorlige kvalitetsm­angler ved flertallet av de private barneverns­institusjo­nene i Norge. Derimot viser godkjennin­gsvedtaken­e at de fleste private institusjo­nene har god kvalitet i tjenestene, og det er sjeldent det fattes vedtak med varsel om bortfall av godkjennin­gen.

Barneverns­institusjo­nene gjør en viktig jobb for barna som har behov for deres tjenester. Det er stort ansvar man har som leverandør av disse tjenestene enten det er private, kommunale eller statlige aktører. Gode kontrollme­kanismer er viktig for å avdekke feil og mangler. Derfor jobber myndighete­ne systematis­k med kontroller, oppfølging og sanksjoner.

Vi oppfatter det for øvrig positivt at media følger med på hvordan dette følges opp slik at kvaliteten stadig forbedres.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway