Fædrelandsvennen

«Hvi skrider verden så langsomt frem?»

- ROALD ØYE Kristiansa­nd

Henrik Wergeland stilte dette spørsmålet for 200 år siden.

●●Ira Stoll, en kolumnist i «The Algemeiner» og i «The New York Sun» og tidligere redaktør i «Jerusalem Post», skriver den 22. juli 2018 i «The Algemeiner» en kommentar til en leder som stod i «New York Times» noen dager tidligere. (Se nedenunder). Han stiller samme spørsmålet som Henrik Wergeland gjorde, når det gjaldt jøder:

Knesset i Jerusalem vedtok nemlig med god margin, 62-55, i en ny lov, «a Nation State Law» om at Israel er, og skal vaere, en jødisk stat, som alle verdens jøder er velkommen til å slå seg ned i. Overalt i verden for øvrig blir som kjent jødene forfulgt og trakassert: Jamfør diktet «Jøden» av Henrik Wergeland!

Vedtaket i Knesset har skapt sterke reaksjoner i mange land, og «New York Times» mener det er i utakt med diaspora-jødenes generelle negative holdning til den jødiske stat. I USA har en spørreunde­rsøkelse blant jøder om Israel er et hovedanlig­gende for dem på ett år «rast nedover», fra 72 til 70 %!

Israel er tydeligvis ikke likegyldig for dem. Lederen i «Faedreland­svennen» 23. juli stemmer med i koret av dem som fordømmer vedtaket i Knesset: «Det flertallet som nå styrer Israel gir gode argumenter til de kritikerne som mener den jødiske staten er i ferd med å bli en rasistisk stat.» Fra New York til Kristiansa­nd er det dette ropet som nå lyder fra alle kanter av verden, og som minner oss om et rop vi har hørt tidligere: «Vekk med denne! Gi oss Barrabas fri!»

Bare riksavisen­e «Dagen» og «Norge i dag» unnlater å delta i ropene om at «Israel er en rasistisk stat». For disse to avisers redaktører og abonnenter tror jeg det er helt avgjørende at Israel forblir en jødisk stat. I Faedreland­svennens leder står det vide- re at det «gale» er at israelerne «ønsker en jødisk stat i hele det historiske Palestina fra Middelhave­t til Jordan-elva». Slik ble det nettopp bestemt i San Remo-avtalen, som Folkeforbu­ndet vedtok i 1923, at delingen av Palestina skulle vaere, og som De forente nasjoner stadfestet i 1946 med opprettels­en av kongedømme­t Jordan på østsiden av Jordan-elva.

Ira Stoll setter tingene på plass i sin kommentar i «The Algemeiner»: New York Times Loses It Over Israel’s ’Incendiary’ Nation-state Law ...Gå inn på Google, og les hvorfor verden går så langsomt fremover!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway