Fædrelandsvennen

Sørlending sendte Norge til historisk U20-VM

Norge kvalifiser­te seg til et historisk U20-VM med 3-0seier over England torsdag, og innbyttere­n Eman Markovic (19) fra Lyngdal var sentral bak Norges triumf.

- TEKST: ANDREAS HOPEN andreas.hopen@fvn.no

Eman Markovic var i ekstase etter å ha både scoret og ha levert en målgivende pasning mot England i Finland.

Etter kampen var det en ekstatisk Markovic som pratet med Faedreland­svennen.

– Det her er helt ubeskrivel­ig. Jeg ville inn på banen for å avgjøre kampen, og så gjorde jeg det. Nei, det er helt utrolig, sier Markovic like etter kampslutt.

England stilte med flere spillere som vant VM i 1999-kullet i 2017, og det forsterker prestasjon­en for Markovic.

– Det er ikke enkelt å slå dette England-laget. Og vi slo ikke bare England, vi rett og slett knuste dem, fortsetter Markovic med lyden av jublende lagkamerat­er i bakgrunnen.

Lyngdølen har levert bra for landslaget i G19-EM som nylig har vaert, og toppet det hele med 2-0-scoring mot England.

– Jeg ville gjøre det best mulig om jeg fikk muligheten, og det føler jeg at jeg har gjort, sier kantspille­ren som også scoret i åp- ningskampe­n i EM mot Portugal.

Slik beskriver Markovic selv målet han scoret.

– Det var en kontring. Jeg fikk ballen, og jeg passerte han ene i en løpsduell, og så førte jeg ballen, før jeg smalt den i krysset, forklarer Markovic.

– Hvordan var det å se ballen fyke inn i krysset?

– Det var så deilig altså. Det kan rett og slett ikke beskrives, avslutter 19-åringen.

SLIK VAR KAMPEN

Begge sørlending­ene i troppen, Markovic og Tobias Christense­n, startet på benken for Norge i den avgjørende kvalifiser­ingskampen til neste års U20-VM. Norge var klart best hva angår sjanser etter den første omgangen, men likevel valgte landslagss­jef «Paco» å klargjøre et bytte i pausen. Inn kom Eman Markovic.

Norge fortsatte å skape sjanser i den andre omgangen, og et kvarter før slutt fikk Paco valuta for byttet sitt. For da Norge fikk frispark stilte lyngdølen seg opp, og Markovic smelte ballen i tverrligge­ren. På returen var Erik Botheim først, og trønderen sendte Norge i ledelsen.

MARKOVIC DOBLET LEDELSEN

Tre minutter før full tid var Markovic frampå igjen. England skjøt frispark i muren. Ballen havnet i beina til lyngdølen, som skrudde på turboen. Fra midtbanen kom Markovic alene med den engelske sisteskans­en, og ifølge NTB sin live-sending ble ballen «banket opp i naermeste kryss». Og om ikke det var nok, avsluttet Jens Petter Hauge med å sende Norge opp i 3–0 på overtid. Dermed skal Norge spille U20-VM i Polen i 2019, en turnering Norge ikke har vaert med i siden 1993. Da var det også to sørlending­er i troppen: Odd-arild Skonhoft og Espen Daland.

Start-spiller Tobias Christense­n satt på benken hele kampen for Norge.

Norges startoppst­illing (5–2– 3): Julian Faye Lund – Nicholas Mickelson, Ulrik Fredriksen, Tobias Børkeeiet, Leo Skiri Østigård (kaptein), John Kitolano (Christian Borchgrevi­nk 55) – Hugo Vetlesen, Tobias Svendsen – Simen Bolkan Nordli (Eman Markovic 46), Erik Botheim (Jens Petter Hauge 82), Ola Brynhildse­n

Det er ikke enkelt å slå dette England-laget. Og vi slo ikke bare England, vi rett og slett knuste dem. EMAN MARKOVIC

?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Eman Markovic scoret og hadde målgivende i Norges 3-0-seier over England. Her fra da han scoret Norges eneste mål i U19-em-kampen mot Portugal.
FOTO: NTB SCANPIX Eman Markovic scoret og hadde målgivende i Norges 3-0-seier over England. Her fra da han scoret Norges eneste mål i U19-em-kampen mot Portugal.