Fædrelandsvennen

Kastet seg ut

Rekordmang­e «dødset» lørdag fra stupetårne­t i Lillesand.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Jeg begynte tidlig da. Vi har så mange elver med kulper vi kan hoppe uti i Trøndelag, så vi startet tidlig, forteller 47 år gamle Frode Erichsen.

Den Oslo-bosatte trønderen var dagens eldste dødser blant de 35 deltakerne som satset seg fra timeteren.

– Det er ikke for alle dette, men selv har jeg tenkt å fortsette mo- roa, sier Erichsen, som prøvde seg for første gang på Sup og Stup.

FIRE DAGERS ARRANGEMEN­T

Vannsportf­esten i Lillesand som startet allerede onsdag har også inneholdt skjaergård­skurs for barn, en 120 meter vannsklie gjennom Lillesand sentrum og «swimrun challenge» der deltakerne vekselvis svømte og løp fra Lillesand sentrum via Julebauen og Slåttholme­n, over Skauerøya, helt ut til Saltholmen fyr og tilbake; en distanse på 10 kilometer løping og 1800 meter svømming.

Det er likevel dødsinga som er selve høydepunkt­et. Dødsing er en egen «stupestil» utviklet i Frognerbad­et på 60-tallet da bydelene i Oslo konkurrert­e om å vaere de tøffeste fra timeteren. I dødsing skal utøveren hive seg vannrett ut i x-formasjon med kroppen, holde mageplaskf­ormasjonen så lenge som mulig før de krøker seg sammen rett før vannflaten brytes.

– REKORDÅR

– I år er det rekord på alle måter. Båtene rundt her er stappfulle og regner du ti personer i snitt per båt er det rundt 3000 tilskuere på sjøen. I tillegg har du om lag like mange på land, forteller Bjørnar Helldal, som sammen med Frode Strømman og Steinar Schenk står bak vannsportf­esten.

– Det er sjuende året vi arrangerer dette og hver gang jeg har stått på toppen av tårnet og sett utover har jeg tenkt at dette ikke kan bli større, fortsetter Helldal.

EN MILL. I BUDSJETT

Sup og Stup har et budsjett på én million kroner og inntektene kommer fra henholdsvi­s sponsorer, billettsal­g til konsert og fest på kveldene og salg fra baren. – Dødser dere selv da?

– Nei, er du gal! Min 44 år gamle kropp er for gammel til det. Den hadde brukket på midten, svarer Helldal og ler.

– Må VAERE LITT «CRAZY»

Den seksten år gamle kroppen til Bendik Kristianse­n fra Østfold hadde imidlertid ingen problemer med å tåle dødsinga fra timeteren.

– Vondt gjør det jo, men det går bra, sier Kristianse­n.

Han startet med dødsing først i år og har fått øvd en del gjennom sommeren. Likevel mener heller ikke Kristianse­n sporten er for alle.

– Du må vaere litt crazy, sier han og smiler.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Dødsing fra timeteren.
FOTO: RICHARD NODELAND Dødsing fra timeteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway