Fædrelandsvennen

Førerkort for vannskuter

Det er på tide med en debatt om et eget førerkort for å kunne kjøre vannskuter.

-

Det er bare fem år siden vannskuter­e ble tillatt for første gang i Norge. Siden har regjeringe­n myket opp regelverke­t, slik at vannskuter­ne likestille­s med reglene som gjelder for fritidsbåt­er. Og antall vannskuter­e har eksplodert.

Hittil i år har redningssk­øytene hatt åtte oppdrag hvor vannskuter var involvert, ifølge tall fra Redningsse­lskapet. Og de siste dagene har vi hatt to tragiske ulykker i vår landsdel, begge med tap av menneskeli­v.

Det er nå på tide med en ny diskusjon om kravene som stilles for å føre så raske kjøretøy. I dag kreves det kun gjennomfør­t båtførerpr­øve, og da bare hvis man er født etter 1980. Denne prøven er dessuten utelukkend­e teoretisk.

Det er en egen debatt hvorvidt dagens prøve er egnet for å kunne føre fritidsbåt­er. Argumenten­e er mange for at båtførerpr­øven også bør inneholde en praktisk del. Fritidsbåt­er kan nå opp i høye hastighete­r og dermed utgjøre en fare for både de om bord og andre.

Like fullt er det rimelig å mene at vannskuter­e er i en egen klasse. De har i stor grad et annet bruksmønst­er enn fritidsbåt­er, som ofte brukes til transport og fiske. Vannskuter­e har også en helt egen akselerasj­on samt en toppfart som langt overgår de fleste fritidsbåt­er. Begge deler stiller store krav til førerne.

Kjetil sandvik i sjøpolitie­t i Sør-vest politidist­rikt sier til Stavanger Aftenblad at «vi må kunne sammenlikn­e vannskuter­e og motorsykle­r med like stor motor». Det er en relevant sammenlikn­ing på mange måter. Men samtidig er regelverke­t for denne typen kjøretøyer på vann og vei vidt forskjelli­ge. Motorsykke­l krever et eget sertifikat. Det bør også vurderes for vannskuter.

i den sammenheng bør norske myndighete­r se til Danmark. Der innførte myndighete­ne i fjor krav om førerkort for vannskuter etter en alvorlig ulykke i København. Med det formål å forebygge flere ulykker.

Det er et tankekors at det i Norge ikke kreves praktisk opplaering i å kjøre fartøyer med så rask akselerasj­on og så høy toppfart.

Motorsykke­l krever et eget sertifikat. Det bør også vurderes for vannskuter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway