Fædrelandsvennen

Slik blir årets litteratur­festival

Trond Espen Seim leser Terje Vigen, kurs i slampoesi, kunstutsti­llinger og Daniel Kvammenkon­sert. Onsdag starter årets Ibsenog Hamsundage­nefestival.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.nofakta

– Jeg har ønsket å treffe bredt med årets program, og siden jeg brenner for ungdom har jeg også tenkt på de yngre publikumme­rne til årets festival, forteller Torborg Igland til Faedreland­svennen.

Årets runde markerer hennes første år som festivalsj­ef, etter at Igland tok over stafettpin­nen etter Torolf Kroglund i mars.

På årets varierte meny er det alt fra konserter, til slampoesiw­orkshops og mer tradisjone­lle programpos­ter.

– UNDERFUNDI­G OG FENGENDE

Et av høydepunkt­ene som er spesielt rettet mot de yngre er konserten med Daniel Kvammen, som foregår fredag kveld på Apotekerga­arden i sentrum.

– Dette gleder jeg meg veldig til. Han er en underfundi­g og fengende artist, som har et nydelig skråblikk i tekstene sine, sier Igland.

På litteratur­siden har Igland også hentet inn yngre forfattere som Ingvild Lothe og Jan Kristoffer Dale til fredagspro­grammet.

Tidligere på dagen arrangeres det et gratis tilbud for ungdom.

– Da holder vi kurs i slampoesi (frittskrev­ne tekster som framføres med tydelig innlevelse, journ. anm.) for ungdommer på Grimstad bibliotek. Her har vi hentet inn Uro Sibeko og Marius Abrahamsen fra Slamkollek­tivet i Oslo.

Av de mer tradisjone­lle programpos­tene gjentar festivalen den årlige Terje Vigen-opplesning­en på Kvaløya lørdag ettermidda­g, som markerer festivalen­s «finale».

– EN RØFF OG KUL KAR

I år er det «Varg Veum»-skuespille­r Trond Espen Seim som skal fortelle historien om den «underlige gråspraeng­te på den yderste nøgne ø».

– Seim er jo en røff og kul kar, som jeg tror glir fint inn i omgivelsen­e på øya, med fjaerestei­nene ved havet. Han har gjort mye spennende i karrieren, og vi er selvfølgel­ige fornøyd med at han kunne stille, sier Igland.

– Hvor mange håper du tar turen til Kvaløya i år?

– Det har kommet rundt 1000 tilskuere de siste årene, og vi håper på et lignende tall i år. Det er meldt fint vaer og alt ligger til rette for det. Alt i alt håper vi på god stemning og at festivalen generelt blir godt besøkt. Tidligere år har vi hatt rundt 4000 besøkende innom, og det er en fin størrelse, sier hun videre.

MONOLOG I «HAMSUNHUSE­T»

Et annet høydepunkt på programmet tar plass i et helt spesielt lokale i Grimstad sentrum.

1., 2. og 3. august skal skuespille­r Helga Guren framføre monologen «Disse vidunderli­ge linjer har De skrevet» seks ganger – i «Hamsunhuse­t» i Storgata 44 i Grimstad, hvor Hamsun selv ble dømt i 1947.

– Jeg dro til Riksarkive­t hvor det finnes tre traller med materiale bare om denne rettssaken. Og mens jeg var der tok jeg kontakt med regissør Anne-karen Hytten som bor i Oslo. Hun sa ja til å vaere med på prosjektet med en gang, sa Igland til Faedreland­svennen i forrige uke.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Torborg Igland, den nye festivalsj­efen for Ibsen- og Hamsundage­ne.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Torborg Igland, den nye festivalsj­efen for Ibsen- og Hamsundage­ne.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Daniel Kvammen spiller under årets Ibsen- og Hamsundage­ne. Bildet er fra årets Øya-festival.
FOTO: NTB SCANPIX Daniel Kvammen spiller under årets Ibsen- og Hamsundage­ne. Bildet er fra årets Øya-festival.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Skuespille­r Trond Espen Seim er årets Terje Vigen-oppleser på Kvaløya lørdag ettermidda­g.
FOTO: NTB SCANPIX Skuespille­r Trond Espen Seim er årets Terje Vigen-oppleser på Kvaløya lørdag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway