Fædrelandsvennen

Slik ser skogen hans ut nå

Grunneier Kjell Ottar Håbesland fortviler der han trasker rundt på Vindslands­heia i Birkenes. – Det er tragisk, sier han. Nesten alt som en gang var av vegetasjon er nå forkullet og blitt til aske.

- TEKST: SIRI STENSLAND siri.stensland@fvn.no

– Nesten alt som en gang var her av vegetasjon er nå forkullet og blitt til aske. Det vil ta minst ti år før området ser noenlunde likt ut og er klar for planting igjen. Det er tragisk rett og slett, sier Håbesland fortvilet til Faedreland­svennen.

Seks dager etter at brannen på Vindslands­heia i Birkenes blusset opp, kan overbefals­vakt i Kristiansa­ndsregione­n brann og redning, Hans Arne Madsen, endelig fortelle at arbeidet er avsluttet fra deres side.

– Vi avsluttet arbeidet mandag kveld, og kontaktet deretter grunneiern­e for å høre om de kunne ta en ytterliger­e sjekk i løpet av natta. Vi var oppe igjen i halv fem-tiden tirsdag morgen for å dunke alt av tuer ned med vann, og har nå overlatt selve overvåknin­gen av ytterkante­ne til grunneiern­e, sier han.

– IKKE INFORMERT OM BRANNEN

Håbesland var hjemme i Lillesand da han torsdag ettermidda­g mottok en telefon fra Hermund Windsland Birkenes – områdets andre grunneier – om at det brant i Vindslands­heia.

Han reagerer på at verken brannvesen, politi eller kommunen kontaktet han personlig da det viste seg at det brant i skogsområd­et hans.

– Jeg er innforståt­t med at det ikke ville endret noe på selve situasjone­n, men det er noe med det å få slik viktig informasjo­n bekreftet fra et offentlig hold og ikke bare forholde seg til rykter, forteller han.

Hermund Windsland Birkenes selv, fikk høre om brannen av en nevø som jobber i det lokale brannvesen­et.

– Jeg var om bord i en båt utenfor Lillesand da jeg fikk telefonen. Da var det bare til å pakke sammen, hive seg i bilen og kjøre hjem, forteller han.

LANGSIKTIG­E KONSEKVENS­ER

Grunneier Birkenes er ikke veldig bekymret for at det nedbrente området vil ramme ham saerlig økonomisk, men presiserer samtidig at det vil få en del langsiktig­e konsekvens­er.

– Dette vil gi både forsinket vekst og reduksjon av areal på grunn av at jorda er brent opp, men det er jo i utgangspun­ktet dette forsikring­en vi har skal vaere med på å dekke opp, forteller Birkenes.

Håbesland er derimot ikke like optimistis­k hva gjelder de økonomiske konsekvens­ene.

– Det er vanskelig å si sikkert hvor store økonomiske tap jeg vil sitte igjen med, men det er klart det vil merkes. Det er tross alt rundt 9000 planter som har gått tapt, og som det vil ta tid igjen før de kan plantes på nytt, sier Håbesland.

– Dette er ikke bare et usedvanlig godt plantefelt, men også et veldig godt tur- og viltområde. Nå er alt svart.

ROSER MANNSKAPET­S INNSATS

Madsen har akkurat avsluttet sitt andre skift etter endt ferie da Faedreland­svennen ringer. Han er ikke av få ord når han får spørsmål om innsatsen til de involverte de siste dagene.

– Det at vi fikk knekt brannkurve­n så pass tidlig i utviklinge­n er helt klart avgjørende for at vi nå kan trekke oss tilbake. Jeg kan ikke påta meg noe av aeren for det arbeidet som har blitt gjort, jeg må rett og slett bare berømme de som har gjort en innsats her, de har virkelig gjort en god jobb, avslutter han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway