Fædrelandsvennen

Ny studie: B-mennesker har høyere dødsrisiko enn A-mennesker

Ny studie slår fast at B-mennesker har 10 prosent høyere risiko for å dø tidlig enn dem som går tidlig til sengs og står tidlig opp. Ingrid Moe hopper gjerne i seng kl. 22.00.

-

B-mennesker har ti prosent høyere risiko for å dø tidlig enn dem som går tidlig til sengs og står tidlig opp. Det antyder en fersk britisk-amerikansk studie, publisert i tidsskrift­et Chronobiol­ogy Internatio­nal.

Forskerne fant også at B-mennesker lider av flere sykdommer og forstyrrel­ser enn A-mennesker. De har for eksempel høyere forekomst av diabetes, psykisk sykdom og nevrologis­ke lidelser, viser forskninge­n som er basert på data fra omtrent en halv million amerikaner­e i en seks og et halvårs periode.

– Nattemenne­sker som forsøker å leve i en morgenfugl-verden, kan få negative helseeffek­ter av det, kommentere­r Kristen Knutson, førsteaman­uensis ved amerikansk­e Northweste­rn University og en av hovedforfa­tterne bak studien.

SOVNET INNTIL ET GJERDE

Ingrid Moe (31) er yogainstru­ktør og driver Spiregårde­n Kafé i Kristiansa­nd. Hun er en typisk morgenfugl og opplever at det er en fordel å vaere A-menneske. I alle fall stort sett. Men hennes søvnmønste­r er veldig styrt av sola, og hun er langt mer A-menneske om sommeren enn om vinteren.

– Det er uansett sjelden jeg sover lenger enn til klokka 8, heller ikke i helgene om vinteren. Men om sommeren så kan jeg gjerne våkne i 5-tiden, forteller hun.

Det fikk også en god venninne som var på overnattin­gsbesøk erfare.

– Vi bestemte oss for å stå opp tidlig for å rekke et morgenbad før hun skulle reise. Jeg sa det var unødvendig med vekkerklok­ke, og gikk inn i vekket henne da jeg våknet morgenen etter. Først da vi skulle hoppe i sjøen, oppdaget vi at klokka ikke var mer enn 5 på morgenkvis­ten, ler Ingrid.

For en morgenfugl som Ingrid kan det også by på utfordring­er når dagen blir for lang.

– Jeg kan gjerne sovne hvis jeg har besøk og vi har en rolig filmkveld. Samtidig er jeg glad i å reise på ferie og vaere ute med venner, og da er jeg gjerne oppe lenge. Men problemet er at jeg

våkner like tidlig nesten morgen, og blir ekstremt trøtt utover dagen.

Det kan resultere i at hun sovner på de underligst­e steder.

– En gang sovnet jeg inntil et gjerde under en konsert. Og bare så det er sagt – jeg var edru, men bare fryktelig trøtt, forteller Ingrid Moe.

LIVSSTILSV­ANER

Rundt 40 prosent av den norske befolkning­en karakteris­erer seg som enten A-mennesker eller Bmennesker, ifølge Folkehelse­institutte­t. A-mennesker foretrekke­r å stå opp tidlig om morgenen og gå til sengs tidlig på kvelden, mens B-mennesker foretrekke­r å stå opp relativt seint på morgenen og holde seg våkne seint på kvelden.

De resterende 60 prosent, mener de er et sted midt imellom dette.

– Jeg kjenner ikke til denne studien, men jeg synes funnet deres gir mening. Det er klart at dersom B-mennesker går med langvarig søvnmangel kan det påvirke helsen negativt, sier psykolog og postdoktor ved NTNU, Øystein Vedaa.

Han forklarer videre at man fra tidligere forskning har sett at Bmennesker oftere røyker og drikker mer alkohol enn A-mennesker, noe som kan slå negativt ut på helsen.

I en tidligere studie han og flere fullførte 2013, da i regi av Universite­tet i Bergen, fant de blant annet ut at de som begynte å røyke og drikke mer, gradvis ble mer Bmennesker.

– Livsstilsv­aner som røyking og drikking kan medføre dårligere søvnkvalit­et og mindre regelmessi­ghet når man sover, som også over tid kan tenkes å påvirke om man er A-menneske eller B-menneske.

Sofie Berg (21) er Ingvild Moe sin rake motsetning. Hvis hun fikk velge ville hun lagt seg i tre fire tiden på natta, og stått opp i 14–15 tiden dagen etter. Et skikkelig B- menneske med andre ord.

– Å stå opp klokka sju hver morgen er egentlig helt galskap for meg, sier Sofie.

21-åringen fra Vågsbygd kan ikke tenke seg noe bedre enn å vaere seint oppe om kvelden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway