Fædrelandsvennen

Åpner nytt konsertlok­ale

Mindre enn 100 dager gjenstår før amerikaner­ne igjen skal til valgurnene. Kongressva­lget blir en folkeavste­mning om president Trump – og vil få stor betydning for hans to neste år.

- Kjetil Grande, ildsjel

Knapt noen gang før i moderne amerikansk historie har et mellomvalg hatt større betydning. Grunnen er ikke kandidaten­e som stiller til valg til Senatet og Representa­ntenes Hus, men presidente­n.

Trumps tid ved makten har vaert preget av skandaler, absurde angrep på politiske motstander­e, pressen og tradisjone­lt naere allierte av USA. Og over det hele pågår en stadig mer omfattende etterforsk­ning av Trumps forhold til USA gamle hovedfiend­e Russland.

samtidig går den amerikansk­e økonomien bra. Ledigheten er på vei nedover, og de aller fleste arbeidstak­ere har fått skattelett­elser. Dette vil trolig komme Trump til gode ved valget. Og presidente­n gjør alt han kan for å beholde støtten blant de som vippet presidentv­alget i hans favør: hvite arbeidere i Midtvesten.

En tredel av de 100 plassene Senatet er på valg og alle de 435 plassene i Representa­ntenes Hus. I dag har Republikan­erne et knapt flertall i Senatet og et flertall på rundt 40 i «Huset». Men målinger indikerer at Demokraten­e har muligheter til å erobre flertallet i begge kamrene.

meningsmål­inger er imidlertid ikke valg, saerlig ikke i USA, hvor valgdeltak­elsen ofte er svaert lav. Derfor jobber begge partier nå intenst for å få sine sympatisør­er til faktisk å møte opp på valgdagen. Republikan­erne har tradisjon for å vaere best på dette. Deres kjernevelg­ere; hvite, eldre menn i Midtvesten og Sørstatene, deltar ofte i valg. Demokraten­es regnbuekoa­lisjon av unge hvite samt afro-, latinog asiatiske amerikaner­e, har vist seg vanskelige­re å mobilisere. I tillegg har flere republikan­ske valgdistri­kter i sørstatene gjort sitt beste for å hindre fattige afroamerik­anske velgere i å bruke stemmerett­en.

Mister trumps parti flertallet i ett eller begge kamre i Kongressen, vil det vaere et voldsomt politisk nederlag for ham. Presidente­n vil i så fall måtte streve tungt for å få saker gjennom Kongressen. Og vel så ille for Trump: Det vil gi større spillerom for alle de i Det republikan­ske partiet som hittil har skjult sin misnøye med ham.

En hel verden vil følge valget i spenning

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Svaert mye står på spill for USAS president Donald Trump ved høstens valg til Kongressen.
FOTO: NTB SCANPIX Svaert mye står på spill for USAS president Donald Trump ved høstens valg til Kongressen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway