Fædrelandsvennen

Drivkrefte­r som gir økt konkurrans­ekraft

Innovasjon­s aktørene har hatte t sterktfoku­s på etablering og forankring av et godt økosystem på Agder.

-

Isamarbeid med naeringsli­v, akademia, risikokapi­tal, virkemidde­lapparat og entreprenø­rer har regionen opplevd gode vekstvilkå­r de siste årene.

Dette samspillet er helt sentralt for å bidra til vekstbaser­t nyskaping.

Det handler om å tilegne seg riktig kompetanse, solid kapital og et bredt nettverk med mål om å beholde, og samtidig styrke, konkurrans­eevnen til både nye og eksisteren­de virksomhet­er i regionen.

På Sørlandet har vi en del regionale fortrinn som plasserer oss i førersetet på den nasjonale arena. Mechatroni­cs Innovation (MIL), det nasjonale pilottest-laboratori­et, har investert tungt i nytt utstyr og kompetanse. Denne pilotteste­n vil komme hele landet til gode.

MIL kommer til å bli et tyngdepunk­t for innovasjon og nyskaping, og et etterlengt­et laboratori­um hvor selskaper og gründere kan teste og videreutvi­kle idéer.

Futuremat (katapultse­nteret) skal tilby materialte­kniske tjenester i en sirkulaer økonomi for å bidra til utviklinge­n av avanserte materialer og produkter.

Senteret vil vaere en viktig bidragsyte­r for at norske bedrifter skal oppretthol­de sine ledende globale posisjoner, også i framtiden.

«En nasjonal evaluering av Sivas til sammen 75 operatører innenfor naeringsha­geog inkubasjon­s program- met har resultert i nye og mer effektive tilskudds modeller.

In novasjons selskapet på Sørlandet, Innoventus Sør, har kommetstyr­ket utav denneevalu­eringen, og har blitt plassert blant de øverste på tilskudds pyramiden.

Dette viser at regional satsing gir økt nasjonal konkurrans­ekraft for å utløse midler» (Siva.no 28. juni 2018). Behovet for kapital er helt sentralt, enten det gjelder en nyetablert bedrift eller en Smb-bedrift.

Kapital har derfor en nøkkelroll­e når en virksomhet er i vekstfasen. Når denne utfordring­en først bringes på bane, er det viktig for meg å få frem at det aldri vil bli tilstrekke­lig innsats på dette feltet.

De ulike fasene i en bedrifts utviklings­løp har forøvrig behov for ulike kapitalkil­der; offentlige tilskudd, egeninvest­ering, familie, venner, «bootstrapp­ing», crowdfundi­ng, business angels, såkornfond, corporate venturing», venturekap­ital, fond og banker.

Uansett kapitalkil­de vil investoren­e som tilfører midler se etter ulike faktorer, før de eventuelt tilfører kapital. Teamet som står bak idéen er helt sentralt, for å favne den første interessen. Hvis teamet i tillegg viser entusiasme, troverdigh­et og byr på en god historie, gir det gode forutsetni­nger for et mulig samarbeid.

Spesialise­rt kompetanse er også helt essensielt i en innledende fase overfor potensiell­e investorer. I tillegg til nevnte faktorer er naturlig nok klassiske områder som marked, vekstpoten- sial, konkurrans­eforhold i bransjen, bransjens dynamikk og konkurrans­efortrinn helt avgjørende for et godt samspill og mulig samarbeid.

Hvorfor ser en investor etter denne type faktorer når de vurderer en mulig investerin­g? Jo, fordi en investor ønsker å profittere på sin investerin­g, både som person og gjennom sin forretning.

På Sørlandet er det mange kapitalste­rke miljøer som har jobbet lenge med å etablere kapitalver­dikjeden. Vi har fått Pre-såkorn til landsdelen, som er en tidligfase­investerin­g til hjelp i den kritiske oppstartsf­asen.

Det er flere business angels som jakter på bedrifter de kan støtte, basert på faktorene nevnt ovenfor. En angel investor er opptatt av å benytte egen kompetanse og egenskaper på vei mot en lønnsom investerin­g.

I tøff konkurrans­e klarte landsdelen å hente 150 MNOK, og gikk dermed til topps i tildelinge­n som utløste såkornfond­et. D eteren betydelig investerin­gs muskel for hele landsdelen at nettopp Skagerak Maturo klarte å få forvaltnin­gen av såkornfond­et.

Dette viser virkelig hvilket engasjemen­t, kompetanse og positiv driv som finnes i landsdelen.

Det vi kaller økosysteme­t for innovasjon, altså summen av myndighete­r, organisasj­oner, selskaper og privatpers­oner som arbeider for og med innovasjon, er naermest komplett nå.

Det gir grunnlag for en kortere vei fra idé til nystartet selskap, og fra nystartet selskap til en levedyktig vekstbedri­ft.

 ??  ??
 ??  ?? Kamilla Sharma Leder regionens innovasjon­sselskap, Innoventus Sør, med mål om å sikre gode vilkår for nyskaping og fornyelse. I 2017 ble hun kåret til Årets kvinnelige leder på Sørlandet.
Kamilla Sharma Leder regionens innovasjon­sselskap, Innoventus Sør, med mål om å sikre gode vilkår for nyskaping og fornyelse. I 2017 ble hun kåret til Årets kvinnelige leder på Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway