Fædrelandsvennen

Store låneopptak før sammenslåi­ng

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Audnedal kommune vil investere for 100 millioner kroner før sammenslåi­ngen med Lyngdal. Alle investerin­ger skal lånefinans­ieres.

– Ja, det kan kanskje høres rart ut, men vi har forvisset oss om at politikern­e i Lyngdal synes det er greit, sier Audnedal-ordfører Reidun Bakken.

Egentlig hadde de tenkt å bruke 100 millioner kroner av kraftfonde­t de har, et fond som nå er på 200 millioner kroner. Men etter å ha regnet på det, lønner et lån seg bedre.

Allerede har de bestemt seg for hvordan de skal bruke de første 50 millionene. Det skal blant annet bygges et nytt bibliotek på Byremo til 7,5 millioner kroner. Samme bygd skal også få fire nye omsorgsbol­iger til 12 millioner kroner.

– Vi skal dessuten renovere begge barneskole­ne, en sårt tiltrengt investerin­g, sier Bakken.

Nå har tre ad-hoc utvalg kommet med forslag om hvordan resten av pengene, 50 millioner kroner, kan brukes.

Det foreslås blant annet å bygget o rundballe plastmotta­k, et lokalt matslakter­i og å ruste opp lokale veier med ti millioner kroner. Andre tiltak er sykkelsti på Byremo til 7,5 millioner kroner, rundkjørin­g og fortau i Konsmo til 7 millioner kroner og å opparbeide parkering ved Konsmo kirke til 1 millioner kroner.

– Slike store investerin­ger ville ikke vi som kommune alene har vaert i stand til. Men med kommunesam­menslåinge­n blir vår økonomi mer stabil sammen med de overføring­ene som kommer fra staten, sier Bakken.

–Er dette også for å møtekritik­ken fra lokalbefol­kningen mot sammenslåi­ngen og de som frykter at gamle Audnedal vil bli glemt?

– Ja, i alle fall noe. Samtidig er jeg trygg på at investerin­gene ville blitt gjort også i Nye Lyngdal, sier hun.

Også Ap-leder i Audnedal Eivind Arnt Husøy synes dette er svaert anvendte penger. Han har vaert ihuga motstander av sammenslåi­ngen, men har etter hvert blitt betydelig mer optimist for hvordan dette skal gå.

– Det kan jo nå virke som om vi grabber til oss store lånemidler før sammenslåi­ngen, men det handler om helt nødvendige ting som må gjøres i kommunen, sier han.

Lyngdal-ordfører Jan Kristensen forsikrer at han ikke har noe imot å få servert 100 millioner kroner i ekstralån når kommunene innlemmes.

– Vi investerer selv stort i nytt helsehus til 430 millioner kroner, selv om staten betaler 195 millioner kroner av regningen, påpeker han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway