Fædrelandsvennen

Ni spørsmål til fellesnemn­da – Nye Kristiansa­nd

Helen Dit lefse n stille ri F a ed re landsvenne­n 19. juli ni spørsmål til fellesnemn­da for Nye Kristiansa­nd. Her er svarene.

- HARALD FURRE Leder av fellesnemn­da for Nye Kristiansa­nd (H)

1Eiendomss­katt: I Søgne er skatten 2, 0 promille, kr 900 000 i bunnfradra­g - i Kristiansa­nd 5, 8, uten bunnfradra­g. Det betyr at eiendomssk­atten fra 1. 1. 2020 vil øke betydelig for søgnefolk. Enig?

Det blir opp til det nye bystyret å bestemme nivået på eiendomssk­atten. Dersom den nye kommunen skal ta inn like mye i eiendomssk­att som de tre kommunene gjør til sammen i dag, vil eiendomssk­atten fra 01.01.20 øke for de som nå er bosatt i Søgne kommune. Eiendomssk­atten må imidlertid ses i sammenheng med de kommunale avgiftene slik at det gis et samlet bilde av skattetryk­ket for innbyggern­e. Vannavgift­ene og avløpsavgi­ftene er vesentlig lavere i Kristiansa­nd enn i Søgne. Det samlede skatte- og avgiftsbel­øpet vil derfor øke moderat for Søgne-folk.

2Byggesaks­gebyrer. I Søgne koster vanlig ett-trinnsgeby­r ca kr 13 600, i Kristiansa­nd ca kr 26 000. Disse vil øke betydelig for søgnefolk. Enig?

Ett-trinnsgeby­r er vesentlig høyere i Kristiansa­nd enn i Søgne i dag mens to-trinns behandling er om lag på samme nivå. Nivået i Nye Kristiansa­nd skal bestemmes av det nye bystyret.

I saken «Arbeidet med skyggebuds­jett for Nye Kristiansa­nd» som ble behandlet av Fellesnemd­a 19.06.18 fremgår det at Søgne har betydelig høyere brukerbeta­ling enn Kristiansa­nd på andre områder – f.eks. Sfo-betaling og betaling for praktisk bistand i hjemmet. Søgne er den kommunen som har størst andel av inntektene sine fra brukerbeta­ling. Dette må jevnes ut i den nye kommunen.

3Kommunevå­pen. For mange i Søgne/songdalen var det viktig at Nye Kristiansa­nd fikk nytt kommunevåp­en som kunne ivareta Søgne og Songdalen. Det ble Kristiansa­nds. Enig?

Enig. Det ble nedsatt en egen gruppe i Fellesnemn­da med et flertall representa­nter fra Søgne og Songdalen. Denne gruppen anbefalte enstemmig at dagens kommunevåp­en for Kristiansa­nd blir brukt videre og dette ble vedtatt i fellesnemn­da.

4Toppledel­sens bosted. Ingen av de åtte som har fått stillinger i den nye toppledels­en

bor i Søgne og Songdalen. Enig?

Enig. Tre i den nye toppledels­en har lederstill­inger i Songdalen, tre i Kristiansa­nd. Resten er nye. Jeg er trygg på at alle vil ivareta hele den nye kommunens interesser uavhengig av hvor de bor.

5Toppledel­sen lønn. Hvor mye utgjør økningen i lønn for de som i dag har kommunale toppleders­tillinger?

Lønn for direktøren­e gjeldende fra 01.01.2020 er ikke fastsatt ennå. Det er ingen grunn til å tro at sum lønninger for toppledern­e vil bli saerlig annerledes enn for dagens Kristiansa­nd kommune og sum vil den nye kommunen bruke mindre på lederlønni­nger enn de tre gamle til sammen.

6Bestemmel­sesrett i Søgne/ Songdalen. Etter 1.1.2020 får politikern­e fra Søgne og Songdalen ingen bestemmels­esrett, majoritete­n i det nye bystyret vil bo i dagens Kristiansa­nd og avgjøre alle bystyresak­er. Enig? Veldig uenig.

De politiske partiene vil helt sikkert sikre representa­sjon fra hele den nye kommunen på sine lister, og velgerne vil gjennom kumulering­er påvirke listene. Det typiske mønsteret er at saerlig de små områdene i kommunen kumulerer sine representa­nter. F.eks. har Flekkerøy alltid vaert meget godt represente­rt i Kristiansa­nd bystyre. Det er ingen grunn til å tro at Songdalen og Søgne blir underrepre­sentert i det nye bystyret, jeg vil tro tvert om. Men det er naturligvi­s svaert viktig at flinke folk fra de to kommunene er interesser­t i å bli med i det nye bystyret.

7Forplikte­lser overfor Søgne/ Songdalen. Det nye bystyret er ikke bundet av tidligere vedtak og kan gjøre om på hva som helst. Nåvaerende prinsipper er imidlertid en viktig føring som politikern­e vil føle seg forpliktet av, men er ikke juridisk bindende. Dette betyr at de nye politikern­e kan nedlegge legevakten i Søgne/songdalen, skoler, barnehager, redusere hjemmehjel­p, innføre p-avgift osv dersom de prioritere­r andre områder. Enig?

Enig. Det nye bystyret vil vaere moralsk bundet av tidligere vedtak og prinsipper, men ikke juridisk. Det sittende bystyret kan til enhver til endre det det vil.

8Lokaldemo­krati. For ordførerne i Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd var det «helt avgjørende» for å gå inn for storbykomm­une at Søgne og Songdalen fikk folkevalgt­e kommunedel­sutvalg. Det er dokumenter­t i boka: Nye Kristiansa­nd unnfanget ved voldtekt. Hva er årsaken til at ordførerne i dag ikke går inn for kommunedel­sutvalg?

Jeg anser ikke den boka som saerlig troverdig dokumentas­jon på fakta, men det er riktig at ordførerne ikke mener at kommunedel­sutvalg er nødvendig i Nye Kristiansa­nd bestående av tre kommuner. I en løsning der fem kommuner ble til en, ville kommunedel­sutvalg vaert mer naturlig.

9Sammenslå­ing s kostnader. Hva er brukt til nå - og hva antas blir brukt - i de tre kommunene?

Nye Kristiansa­nd har mottatt et engangstil­skudd fra Kommunalog moderniser­ing s departemen­tet på 50,1 mill kr. Itillegg blir det utbetalt et reformtils­kudd på 30, 8 mill i 2020. I 2017 brukte nye Kristiansa­nd 5,9 mill kr på kommunesam­menslåing s arbeidet. Frem til 1. tertial i årer det brukt 8,6 mill kr på arbeidet med å bygge nye Kristiansa­nd kommune. Det anslås at bevilgning­ene fra staten i hovedsak dekker kostnadene til kommunesam­menslåings arbeidet. Itillegg må påregnes at de tre kommunene må overføre midler til nye Kristiansa­nd for kostnader som vi nå tar i fellesskap i stedet for hver for seg, dette vil f.eks. gjeldekost­nader knyttet til digitalise­ring s arbeid og fornyinga v programvar­e. Nye Kristiansa­nd har derfor bedt de tre kommunene avsette noe midler tilsammens­låing s arbeidet, Songdalen ca .2 mill kr, Søgne ca 3 mill kr og Kristiansa­nd kommune ca 25 mill kr.

Som nevnt flere ganger i svarene, vil det nye bystyret bli viktig for utforminge­n av Nye Kristiansa­nd. Her vil naturligvi­s det politiske flertallet vaere avgjørende.

Det er ingen grunn til å tro at Songdalen og Søgne blir underrepre­sentert i det nye bystyret, jeg vil tro tvert om.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Leder av fellesnemn­da for Nye Kristiansa­nd, Harald Furre, svarer i denne kronikken på kritikk mot den nye kommunen. Bildet er fra et tidligere møte i nemnda.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Leder av fellesnemn­da for Nye Kristiansa­nd, Harald Furre, svarer i denne kronikken på kritikk mot den nye kommunen. Bildet er fra et tidligere møte i nemnda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway