Fædrelandsvennen

Hvorfor stiger strømprise­n?

- ODD HANDEGÅRD HJØRDIS HANSEN Kristiansa­nd MAKVAN KASHEIKAL leder av Demokraten­e i Norge

Den sterke veksten i strømprise­n den siste tida har en «naturlig» forklaring. Norge har eksportert 12 TWH siden juli i fjor.

●●Etter at det i mai sluttet å regne i Sør-norge, har eksporten likevel fortsatt som før. De største kraftselsk­apene er blitt aksjeselsk­aper og omsetninge­n av kraft er blitt markedssty­rt – kraftselsk­apene får lov til å selge krafta hvor de vil, dvs. der prisen er høyest. Begge deler er godkjent av Stortinget, med støtte fra alle partier. Den viktigste forskjelle­n mellom partiene er at de vanligvis har begrunnet kabelbyggi­ng og kraftekspo­rt litt forskjelli­g. Aktive medlemmer i norske partier bør vaere klar over hvordan dette henger sammen.

Høyre, Frp og deler av Ap/mellompart­iene har tradisjone­lt brukt økonomiske argumenter for mer eksport og flere kabler. Norge skal kjøpe billig overskudds­kraft fra EU (mest vind), og selge dyr vannkraft til EU. Noe regnestykk­e som sannsynlig­gjør en slik hypotetisk fortjenest­e har aldri vaert presentert av norske myndighete­r, av enkle grunner. Den vindkrafta som EU ikke kan bruke sjøl, er helt ubetydelig. Den norske kraftekspo­rten blir «lønnsom» utelukkend­e fordi norske strømkunde­r dekker mye av utgiftene til kabelbyggi­ng (over nettavgift­a), og fordi den norske strømprise­n etter hvert skal flerdobles til Eu-nivå. De nye kablene til EU er derfor et fiaskopros­jekt for alle andre enn kraftbrans­jen sjøl.

Det er ikke lett å se forskjell på norsk energipoli­tikk og god, gammeldags økonomisk svindel: Norske kraftkunde­r skal dekke kostnadene for en kabelutbyg­ging som fører til at de får en flerdoblet strømregni­ng i «premie». Om dette er en molbohisto­rie eller en variant av Gudbrand i Lia (eller begge deler) får leseren avgjøre.

Hva så med venstresid­a, dvs. Rødt, SV. MDG og deler av Ap?

Venstresid­a har i mange år argumenter­t med at kraftekspo­rt og høye strømprise­r er en fordel for det globale klimaet (et argument også høyresida nå har overtatt – av taktiske grunner). Det illusorisk­e i dette argumentet burde venstresid­a egentlig skjønne. Det årlige norske «kraftovers­kuddet» er bitte lite i forhold til EUS behov – fra mindre enn null til 20 TWH. Ettersom Norge årlig slipper ut mer enn 50 millioner tonn CO2, burde også de som er bekymret for klimaet forstå at vårt lille kraftovers­kudd like gjerne kan brukes til å redusere utslipp av klimagasse­r i Norge som i EU. Men i stedet har venstresid­a vaert med på løsninger som ikke bare skal sende inntil 20 TWH til EU årlig, men faktisk nesten halvparten av landets produksjon av vannkraft, med de nye kablene som nå skal bygges.

Venstresid­a tror den ene dagen at norske kraftmagas­in er ei Zareptas krukke som aldri blir tom, mens panikken åpenbart har meldt seg den neste. For å dekke det planlagte (!) kraftunder­skuddet i Norge, har venstresid­a programfes­tet utbygging av mer «fornybar energi» (det nye ordet som ble puttet inn i SVS arbeidspro­gram for å dempe inntrykket av at «miljøparti­et» SV (og MDG) ønsker å rasere store deler av norskekyst­en med vindkraftv­erk). «Venstresid­as» energipoli­tikk henger altså ikke på greip, like lite som regjeringe­ns politikk. Velgerne og grunnplane­t i alle partier bør nå komme på banen, før det er for seint. arabere kommer inn i Israel hver dag for å gå på jobb eller i moskeen. Sør-afrika er kanskje det mest kjente eksemplet på apartheid for mange av oss. Der nektet det hvite mindretall­et mørkhudede innbyggere statsborge­rskap og stemmerett. Sør-afrikas første grunnlov slo fast at landet skulle styres av hvite. I Israel har innbyggern­e, inkludert araberne, fulle rettighete­r som statsborge­re med stemmerett og representa­nter i nasjonalfo­rsamling og regjering. Den tidligere ambassadør­en i Norge var for noen år siden arabisk druisk og het Naim Araidi. Hans nestkomman­derende var israel-araberen George Deek.

Ekteskap mellom mennesker av forskjelli­ge raser var forbudt i Sør-afrika. Israelsk lovgivning legger ingen hinder for ekteskap eller seksuell kontakt mellom jøder og arabiske statsborge­re. Det arabiske mindretall­et kan fritt kjøpe jord av jøder i Israel, mens det faktisk er dødsstraff for salg av jord til jøder i de palestinsk­e områdene der Hamas og PLO styrer. Hvor mye skrives dette om i norske medier?

I Israel har arabere like rettighete­r som jøder. Arabiske dommere kan dømme jøder til fengsel. På sykehus behandles alle likt, av jødiske og arabiske leger. Det er utvilsomt mange apartheids­tater i Midtøsten, men Israel er ikke en av dem. vet terror i flere land i regi av sin egen revolusjon­sbrigade eller ved å støtte terroristo­rganisasjo­ner. Samtidig har de iranske lederne jevnlig offentlig gitt uttrykk for at Israel skal slettes med jorden, og også truet USA. Dette prestestyr­et, som offentlig har gitt uttrykk for å ville utslette jødenes hjemstat og dermed langt på vei sluttføre det verket Hitler påbegynte, har i mange år arbeidet for å skaffe seg atomvåpen og bygget seg opp militaert med langdistan­seraketter.

Vesten kan velge om vi vil tro på dette regimet når de sier at de kun vil bruke atomkraft til å forsyne landet med elektrisit­et, eller om vi velger å ikke tro på slike løfter. Så lenge regimet har sagt at det vil utslette Israel, og at bruk av atomvåpen er den eneste måten å få det til på, er det all grunn for Trump til å vaere kritisk. Mange etterretni­ngsopplysn­inger samlet inn av Mossad viser også at Iran ikke er til å stole på. Chamberlai­n stolte på Hitler. Vi skal vaere glade for at Trump ikke stoler på Khamenei.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway