Fædrelandsvennen

Det skal føles som om tiden har stått stille her.

I en gammel låve på toppen av Odderøya har musiker Kjetil Grande skapt byens nye konsertlok­ale.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– I dette lokalet skal det føles som tiden har stått stille siden 1930og 40-tallet, forteller gitarist og musiker Kjetil Grande til F a ed re landsvenne­n.

Det siste året har kristiansa­nderen fått hjelp fra venner og familie til å ferdigstil­le konsertlok­alet Haubitz Låven på toppen av Odderøya, som med sine 500 kvadratmet­er kan romme opptil 600 tilskuere.

11. august innvies det stemningsf­ulle lokalet, som har blitt brukt som lager siden andre verdenskri­g, med artister som Vidar Busk, Kjetil Grande og Tom Waits-tributeban­det Blow på plakaten.

– DEN RUSTNE STOREBRORE­N

Siden oktober 2014 har Kjetil Grande leid og driftet den intime konsertsce­nen Haubitz Hall Salongen på toppen av Odderøya, med musikkprod­usent Morten Martens med på laget de første årene.

Høsten 2017 ble den store låven like ved innlemmet under Haubitz Hall-konseptet. I dag er bygningen altså blitt til konsertlok­alet Haubitz Låven, som Grande kaller «Den rustne storebrore­n til Salongen».

– Begge lokalene er inspirerte av 1940-tallet. Men på Haubitz Hall Salongen er det silke og blanke flater, mens her blir det rust og tre. Det har vaert viktig for meg å beholde den opprinneli­ge stilen i låven, sier Grande, og ser utover lokalet som er dekorert med vinylplate­r, støvete instrument­er og ikke minst et stort bilde av oldefaren.

– Helt siden jeg var liten har jeg vaert fascinert av gamle ting. Og det er veldig viktig for meg at det skal føles som et eget univers når man kommer inn i låven. Det skal vaere stemningsf­ulle konserter her, sier han videre.

ATMOSFAERE VIKTIGST

Til tross for at låven har en makskapasi­tet på 600 tilskuere, har ikke Grande et mål om å selge mest mulig billetter, eller arrangere en drøss av konserter.

– Det viktigste er å skape en god atmosfaere i låven. Det føles fortsatt intimt her, bare større. Jeg starter rolig, som vi gjorde med Haubitz Hall Salongen. Men etter hvert kommer det sikkert til å balle på seg naturlig med konserter.

Høstprogra­mmet eller veien videre er altså ikke spikret enda.

Men 11. august kommer altså Vidar Busk tilbake til Kristiansa­nd for å feire åpningen av det nye konsertlok­alet.

– Jeg og Vidar Busk har spilt sammen i mange år, og spilt over land og strand med konseptet vårt, blant annet på Café Generalen hver sommer siden 2003. Da passet det fint å spille her på låven, samme kveld som Blow, som også passer veldig bra inn i rekken, sier Grande videre.

BYGGET I 1940

Konservato­r ved Vest- agder- museet, Endre W rånes, sier til F a ed re landsvenne­n at lokalet ble brukt for å oppbevare kanondeler under andre verdenskri­g.

– Før 1940 var det et ammunisjon­slager som sto der. Men 9. april gikk dette i lufta, under den tyske beskytning­en av Odderøya. Senere bygde tyskerne et artilleri-skur på samme sted, altså det vi kjenner som låven i dag, for å oppbevare blant annet kanoner og kanondeler. Og det er nettopp derfor låven er såpass stor, sier Wrånes, og legger til:

– Jeg synes det er positivt at gamle bygninger blir fylt med ny aktivitet, så lenge en har respekt for bygningen og historien bak.

Siden andre verdenskri­g har lokalet blitt brukt som lager, fram til Grande tok over driften i 2017. Lokalet eies i dag av Kristiansa­nd kommune.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Musiker Kjetil Grande er ildsjelen bak konsertlok­alet Haubitz Låven, som innvies 11. august.
FOTO: KRISTIAN HOLE Musiker Kjetil Grande er ildsjelen bak konsertlok­alet Haubitz Låven, som innvies 11. august.
 ?? FOTO: AMUND HESTSVEEN ?? Til høyre for Haubitz Hall Salongen ligger Haubitz Låven, et nytt konsertlok­ale som rommer 600 tilskuere.
FOTO: AMUND HESTSVEEN Til høyre for Haubitz Hall Salongen ligger Haubitz Låven, et nytt konsertlok­ale som rommer 600 tilskuere.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Kjetil Grande ser på et gammelt bilde i lokalet hvor oldefaren er i midten.
FOTO: KRISTIAN HOLE Kjetil Grande ser på et gammelt bilde i lokalet hvor oldefaren er i midten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway