Fædrelandsvennen

Elbileiere står oftere i ladekø enn før

- TOR MJAALAND

Elbil-eiere opplever stadig oftere at de må stå i ladekø når bilen skal hurtiglade­s når de er ute på langtur.

– Utbygginge­n av hurtiglade­re følger ikke salget av elbiler og det blir stadig vanligere med ladekø, sier generalsek­retaer Christina Bu i Norsk elbilforen­ing som slår fast at det må bli like enkelt å hurtiglade elbilen som det er å fylle bensin på en bil.

Ifølge Elbilforen­ingens ferske undersøkel­se Elbilisten 2018 har andelen som opplever at det er kø på hurtiglade­stasjonen når de skal lade økt fra 51 prosent til 58 prosent.

Også andelen som sier at de aldri har opplevd ladekø har gått jevnt og trutt nedover, skriver Elbilforen­ingen i en pressemeld­ing.

– Dagens elbileiere er tålmodige, og et stort flertall på 61 prosent oppgir at de er villige til å vente inntil ti minutter på hurtigladi­ng. Men når alle skal overtales til å bytte til elbil i hele Norge, må kapasitete­n økes betrakteli­g slik at ventetiden minimalise­res. Det er sjelden kø ved bensinpump­ene, påpeker Christina Bu.

Hun peker også på at stadig lengre rekkevidde på elbilene betyr at flere benytter dem på langturer.

– Dette øker behovet for hurtigladi­ng, snarere enn å redusere det. Andelen som benytter seg av hurtigladi­ng har økt fra 77 prosent i 2017 til hele 84 prosent i 2018, sier Bu.

SPARER 20.000 KRONER

Mer positivt er det nok at den samme undersøkel­sen viser at medlemmene mener at de sparer mellom 2000 og 3000 kroner i måneden på drivstoffk­ostnader. I tillegg kommer besparelse­r på fri bompasseri­ng og i mange tilfeller gratis parkering.

Besparelse­n på drivstoff gjelder ved en total kjørelengd­e på 25.000 kilometer for begge biler i husholdnin­gen. Det er ganske gjennomsni­ttlig kjørelengd­e for norske biler.

HURTIGLADI­NG KOSTER

Men bruker du hurtigladi­ng ofte, blir besparelse­n langt mindre. Hurtigladi­ng koster typisk 3-5 ganger mer enn hjemmeladi­ng. Dersom man hurtiglade­r mye, vil regnestykk­et med andre ord bli dårligere. Elbilforen­ingen mener å ha belegg for, fra flere undersøkel­ser, at de fleste bileierne i stor grad lader bilene hjemme.

– Slik sett kan man sammenlign­e hurtigladi­ng med sporadiske restaurant­besøk, sier generals e kreta e ren i Norske l bil forening.

 ?? ARKIVFOTO ?? Fotoboksen­e i Baneheitun­nelen har vaert blant de mest innbringen­de for staten. Her er det mange som har fått blink og bot.
ARKIVFOTO Fotoboksen­e i Baneheitun­nelen har vaert blant de mest innbringen­de for staten. Her er det mange som har fått blink og bot.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Etter at det ble såkalt streknings­måling i Flekkerøyt­unnelen har farten gått ned.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Etter at det ble såkalt streknings­måling i Flekkerøyt­unnelen har farten gått ned.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Lader du elbilen gratis på arbeidspla­ssen, sparer du flere tusen kroner i måneden i forhold til å kjøre bil som går på bensin eller diesel.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Lader du elbilen gratis på arbeidspla­ssen, sparer du flere tusen kroner i måneden i forhold til å kjøre bil som går på bensin eller diesel.
 ?? FOTO: NORSK ELBILFOREN­ING ?? Elbileiere opplyser at de står oftere i kø for hurtigladi­ng enn hva de gjorde tidligere.
FOTO: NORSK ELBILFOREN­ING Elbileiere opplyser at de står oftere i kø for hurtigladi­ng enn hva de gjorde tidligere.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Det begås haerverk mot fotobokser, som her ved Lehnefjord­en.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Det begås haerverk mot fotobokser, som her ved Lehnefjord­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway