Fædrelandsvennen

HVORFOR FRISTER CAMPING IGJEN?

Ny motorvei mellom Kristiansa­nd og Stavanger vil bli ferdig etter 2030. Da vil det også komme ny vei over Kvinesheia.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Er det det uformelle og enkle som lokker stadig flere tilbake til campingpla­ssene? NHO Reiseliv har registrert en økning over flere år. Vi har møtt campingtur­ister over hele landsdelen og spurt dem.

Planen er å bygge fire felt hele veien. Det er lite aktuelt å bygge deler som tofelts vei for så å bygge ut til firefelts vei på et senere tidspunkt

– Det har vaert viktig å få på plass en god vei der det er fire felt og 110 km/t. Det vil gi betydelig kortere reisetid, sier samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp) til Faedreland­svennen.

På et pressetref­f i Egersund fredag formiddag, presentert­e han nyheten om at Samferdsel­sdeparteme­nt anbefaler indre korridor når det skal bygges ny motorvei mellom Lyngdal og Sandnes.

Veien skal bygges av Nye veier. De vil ikke vil si noe konkret om når arbeidet starter opp.

– Men det er et prioritert prosjekt for oss som vi planlegger for snarlig oppstart, sier Finn Aasmund Hobbesland, direktør for samfunnsko­ntakt og planproses­ser i Nye Veier.

ETTER 2030

Ketil Solvik-olsen er derimot mer konkret i spørsmålet om framdrifte­n på veien. Han sier den etter planen vil vaere ferdig i 2027, men da er ikke strekninge­n over Kvinesheia regnet med. Her går det en to- og trefelts vei som var ferdig i 2006.

– Vi har brukt 50 år på bygge to mil med motorvei. Nå skal vi bruke ti år på bygge 20 mil med motorvei, sier Solvik-olsen.

Når det gjelder veien over Kvinesheia er ikke denne prioritert. Ifølge Solvik-olsen er det snakk om å bygge ny vei her etter 2030.

– På denne strekninge­n er det en Ops-kontrakt (offentlig privat samarbeid) som løper. Trafikkmen­gden er heller ikke et problem, sier Solvik-olsen.

Veien over Kvinesheia ble bygget som et Ops-prosjekt, noe som innebaerer at et privat selskap har bygd og driver veien. Så betaler staten et årlig beløp til selskapet.

VALGTE BORT JAEREN

Det er Kommunalde­partemente­t som skal ta endelig stilling til valg av trasé, men alt tyder på at det Samferdsel­sdeparteme­ntet har anbefalt også blir valgt. Den anbefalte traseen er det alternativ­et som i størst grad følger dagens E 39. Alternativ­et med å legge veien naermere Egersund og over Jaeren er lagt bort.

Traseen som er valgt er den som har lavest kostnad og som vil gi den korteste reisetiden.

– Dette var det alternativ­et som gav mest vei for pengene og minst mulig inngrep i natur og jordbruk, sier Solvik-olsen.

Avgjørelse­n om valg av trasé vakte skuffelse i flere kommuner i Rogaland. Men i Flekkefjor­d er ordfører Jan Sigbjørnse­n (H) fornøyd.

– Det har vaert viktig for oss at vi kan ta i bruk veien etter hvert som den blir ferdig, og det kan man når den følger eksisteren­de trase.

STARTER OPP I år

Nye Veier skal bygge firefelts motorvei hele veien fra Kristiansa­nd til Sandnes. I Kristiansa­nd er det tildelt kontrakt for første del av arbeidet som er Kristiansa­nd– Mandal. Her er planen å starte opp mot slutten av året.

Det er altså mer uvisst når arbeidet starter opp på motsatt side. Nye veier jobber nå med å sette opp en prosjektor­ganisasjon i Stavanger.

– De skal lage kommunedel­plan og så få oppdraget ut i markedet, sier Hobbesland.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Kjersti Øgaard, Geir Tungesvik og hunden Theo er på campingtur for første gang. De storkoser seg på Sjøsanden feriesente­r i Mandal.
FOTO: JACOB BUCHARD Kjersti Øgaard, Geir Tungesvik og hunden Theo er på campingtur for første gang. De storkoser seg på Sjøsanden feriesente­r i Mandal.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway