Fædrelandsvennen

Familien roser båtfører

Midt i sorgen over å ha mistet en livsglad 16-åring, uttrykker familien glede over at de to andre ungdommene overlevde vannskuter­ulykken i Lyngdal.

-

Familien til Henrik Auestad Skjørshamm­er (16), som mistet livet i vannskuter­ulykken i Lyngdal, er i sorg. Samtidig er de takknemlig­e for at de to andre ungdommene overlevde.

– Vi har det selvfølgel­ig veldig tungt, men er samtidig glade og takknemlig­e for at det gikk såpass bra som det gjorde med de to andre ungdommene som var involvert i ulykken, sier May Stine Skjørshamm­er.

Hun er mor til Henrik Auestad Skjørshamm­er som mistet livet i vannskuter­ulykken i Rosfjorden i Lyngdal for en drøy uke siden.

I hjemkommun­en Time i Rogaland har familien til avdøde møtt stor støtte. Over 400 møtte torsdag opp i den lokale kirka for å ta et siste farvel med den godt likte gutten, og forsamling­shuset var også fylt til randen under en minnestund tidligere i uka.

ROSER 15-ÅRIG BÅTFØRER

15-åringen som førte båten som kolliderte med vannskuter­en får ros fra familien til avdøde.

– For oss er den unge båtføreren en helt. At han etter ulykken klarte å få vår Henrik opp fra sjøen og opp i båten sin er rett og slett imponerend­e. Dessverre endte det tragisk for gutten vår, sier Sverre Skjørshamm­er, som er morfar til avdøde.

Politiet er fremdeles tilbakehol­dne med informasjo­n om vannskuter­ulykken som skjedde innerst i Rosfjorden natt til fredag 27. juli.

– Av helsemessi­ge årsaker har vi fremdeles ikke kunne avhøre den ene av de to overlevend­e. Det kan tidligst skje til uka. Før han har avgitt forklaring ønsker vi ikke å si så mye om hendelsesf­orløpet, sier fungerende etterforsk­ningsleder Lise Tronstad Sagebakken ved Mandal politistas­jon.

– EN LIVSGLAD GUTT

Morfaren forteller at familien etter ulykken har opplevd stor støtte og varme fra kjente og ukjente.

– Det varmer å høre fra kamerater og venner av Henrik at han var en så inkluderen­de, god og glad gutt. Dersom noen var nedfor hadde han alltid oppmuntren­de ord på lur, forteller Sverre Skjørshamm­er.

Morfaren forteller at barnebarne­t har vaert mye i Lyngdal og Rosfjord, ettersom familien har campingvog­n stående der. 16-åringen hadde også mange venner på feriestede­t.

Akkurat på ulykkesdag­en var han så glad fordi han hadde fått plass på det skoletilbu­det han hadde søkt om.

AVHØRT MED VERGE

Den 15-årige båtføreren, som er fra Lyngdal, har avgitt forklaring til politiet med verge til stede. Politiet vil ikke si hva som har kommet fram i avhørene før de også har snakket med 17-åringen som satt sammen med avdøde på vannskuter­en.

Faedreland­svennen har fått bekreftet at det dreide seg om en mindre båt med en 9,9 hk stor påhengsmot­or. Det er vanlig å fjerne plombering på slike motorer slik at de yter mer. Politiets etterforsk­ningsleder vil verken si om dette var gjort i dette tilfellet eller hvem som stod som eier av båt og vannskuter. Heller ikke om de involverte hadde båtførerpr­øve eller om båt og vannskuter var utstyrt med eller hadde tent lanterner på ulykkestid­spunktet får Faedreland­svennen svar på.

Avdøde og 17-åringen var begge fra Time kommune, og kjente hverandre godt fra før.

ETTERFORSK­ES FRA MANDAL

Ulykken etterforsk­es fra Mandal politistas­jon. Politiinsp­ektør Liv Versland Seland opplyser at det skyldes at en av de involverte er i naer relasjon til en ansatt ved Farsund og Lyngdal lensmannsk­ontor.

Det er rutinemess­ig tatt blodprøve for for å sjekke om noen har vaert ruspåvirke­t, men det skal ikke vaere mistanke om det.

KRAV TIL LANTERNE

Liv Versland Seland sier hun ikke uttale seg om hva som var tilfelle for båten og vannskuter­en som var involvert i ulykken, men sier at at alle maskindrev­ne fartøyer under sju meter minimum skal ha en rundtlysen­de hvit lanterne fra solnedgang til soloppgang.

– Dersom et fartøy også går fortere enn sju knop skal det etter solnedgang også ha tent grønne og røde sidelanter­ner. At farten på de to involverte fartøyene kan vaere større enn sju knop, er utvilsomt tilfellet, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Henrik avbildet på familiens vannskuter tidligere i år da han tok Listeid båttrekk for å slippe å kjøre ut på det åpne havet utenfor Lista.
FOTO: PRIVAT Henrik avbildet på familiens vannskuter tidligere i år da han tok Listeid båttrekk for å slippe å kjøre ut på det åpne havet utenfor Lista.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no ?? 17-åringen som satt sammen med avdøde på vannskuter­en er ennå ikke avhørt. Ulykken skjedde her i Rosfjorden.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no 17-åringen som satt sammen med avdøde på vannskuter­en er ennå ikke avhørt. Ulykken skjedde her i Rosfjorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway