Fædrelandsvennen

Reagerer på møkkete torv

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

Flere torvhandle­re har reagert på grisete flekker på Torvet i Kristiansa­nd gjennom sommeren. Kommunen svarer at de ikke kan få i gang vaskebilen på grunn av ferien.

– Vi må ta skylden for at det ikke er vasket. Når det er ferie, får vi ikke maskinen i gang, sier oppsynsman­n Kai Lindal, i ingeniørve­senet i kommunen.

De siste to ukene har det ikke blitt vasket på Torvet i Kristiansa­nd, selv etter arrangemen­ter.

– Vi vasker etter oss hver dag. Det har vi også fått skryt fra kommunen. Jeg skjønner ikke hvorfor andre arrangører ikke skal vaske etter seg, sier Magne Guldbrands­en, som har vogna «Madboxen» på Torvet.

ETTERLYSER RUTINER

Fredag morgen spylte han selv på plassen der han setter opp matvogna. Det gjorde han også forrige uke.

– Det er spesielt grisete på fredager, etter arrangemen­tet Sommer på Torvet. Vi synes det er helt supert at det skjer ting i byen, men det må kunne se rent ut i ettertid. Forrige uke luktet det sterkt urin og øl, selv om søpla var borte. Man mister lysten til å selge mat, sier han.

– Man må regne med at det kommer flekker. Torvet er jo et uteområde, men man kan ha «rene» flekker. Jeg har forhørt meg med kommunen flere ganger. Det er ingeniørve­senet som har ansvaret, men jeg vet ikke hvordan rutinene er.

Guldbrands­en håper at alle aktørene kan få til et bedre samarbeid for å holde Torvet rent.

– Dette er jo et prøveår for Torvet, og man må se naermere på hva som fungerer og hva som ikke gjør det, mener han.

HAR MED SEG VANNKANNER

Anne Le Drougen, som driver Creperiet, etterlyser også bedre rutiner.

– I kontrakten står det at vi som selger på Torvet må rydde og vaske etter oss når vi er ferdige for dagen. Det er helt greit, men nå har det vaert veldig skittent her. I det siste har jeg vasket og ryddet på nytt hver morgen. Jeg har med meg to vannkanner, sier hun.

Le Droguen pleier å åpne sin salgsbod ved 11-tiden. Da Faedreland­svennen møtte henne utenfor vogna rett før åpning tidligere i uka, var hun i full gang med å skure hellene.

– Jeg mister nesten lysten til å selge mat. Det hjelper jo litt å vaske, men noe må gjøres, sier hun mens hun ivrig bruker feiekosten.

Kai Lindal i ingeniørve­senet forstår frustrasjo­nen. Han bekrefter at Torvet ikke har blitt vasket på flere uker.

KOMMUNEN BEKLAGER

– Jeg var der selv fredag morgen. Der hvor pissoarene sto, var det mye søl. Normalt vasker vi, men vi må bare legge oss flate for at vi ikke får i gang maskinen i ferien. Vi burde absolutt ha gjort det, sier han og fortsetter:

– Utfordring­en er at fettet fra øl, oppkast og mat trenger inn i porene på steinene. Feiebilen får fjernet noe, men langt ifra alt. Å tråkke opp i dette er ikke trivelig, verken for byfolk eller turister.

Lindahl legger til at det ellers så greit ut på inspeksjon­srunden i sentrum fredag morgen.

Morten Johansen, prosjektle­der for Sommer på Torvet, forteller at de rydder etter seg.

– Når arrangemen­tet er ferdig, rydder vi all søpla vår. Tidligere har vi diskutert rutiner for vasking, men vi har ingen avtale på det. Jeg synes uansett at kommunen gjør en kjempejobb med å holde det rent i byen vår, sier Johansen.

På spørsmål om hvorfor de ikke tar vaskekoste­n i egne hender, svarer Johansen dette:

– Vi forholder oss til avtalen vi har med Kristiansa­nd kommune som gjelder leie av Nedre Torv. Jeg synes det er rart om de ikke har samme avtalevilk­år.

Han legger til at manglende regn muligens har ført til mer skitne gater. Faedreland­svennen har i sommer mottatt flere leserinnle­gg fra publikum som etterlyser en renere by.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Magne Guldbrands­en, som driver «Madboxen» på Torvet, reagerer på manglende vasking. – Flere dager har det luktet urin og øl, sier han.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Magne Guldbrands­en, som driver «Madboxen» på Torvet, reagerer på manglende vasking. – Flere dager har det luktet urin og øl, sier han.
 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Slik så det ut på Torvet fredag morgen.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Slik så det ut på Torvet fredag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway