Fædrelandsvennen

Flere kjørte forbi uten å hjelpe

Ekteparet var på båttur fra Arendal til Risør, da motoren plutselig stoppet. De reagerer på antallet båtførere som ikke stoppet.

- TEKST: JULIE SØRENSEN MOLVIK julie.molvik@krsby.no

– Folk må faktisk få opp øynene litt. Det kan vaere kjempeskum­melt, og det koster ikke så mye å kjøre litt naermere og spørre om det går bra, sier Elise Drivdal Sollie (27) til Faedreland­svennen etter opplevelse­n hun og mannen Jens Vesterhus (29) hadde på sjøen.

TI STORE CABINCRUIS­ERE

Det var utenfor Store Sildeskjae­r at motoren tok kvelden.

– Vi hadde medvind og to meter høye dønninger, så vi fant kjapt ut at vi måtte ha hjelp. Vi drev fort mot land, forklarer hun.

Med motorromme­t åpent stilte Sollie seg foran på båten og veivet med begge armene og ropte etter hjelp til forbipasse­rende båter, mens mannen forsøkte å styre båten.

De ble rystet av hvor mange som bare kjørte rett forbi.

– Et par av dem bare vinket tilbake, mens andre hadde stor «flybridge» og kunne se ned i båten vår hvor motorromme­t sto åpent. De kjørte bare videre. Det er forståelig at små båter ikke stopper, for de hadde ikke fått gjort så mye. Men det kjørte forbi sikkert ti store cabincruis­ere.

Etter cirka tjue minutter med veiving og roping fikk de endelig hjelp.

– Til slutt stoppet det en båt fra Østfold og spurte om vi trengte hjelp. De tauet oss i tre timer inn til Tvedestran­d. De var kjempegrei­e, men skulle ikke ha noe betaling, sier hun.

Da de endelig kom seg i havn, møtte de en mann som fyrte seg opp over situasjone­n og beskrev det slik:

– Det fins båtfolk, og folk med båt.

SKREMMENDE OPPLEVELSE

– Folk tenker kanskje at de ikke vil bruke ferien på å taue noen, men det er snakk om noen timer og kan bety mye for menneskene du hjelper.

– Hva hadde skjedd uten hjelp? – Da hadde båten gått på skjaer, og vi måtte hoppet i vannet.

– På veien er det pålagt å hjelpe hvis man ser noen i nød, burde det vaere sånn på vannet og?

– Det burde det! Hvis en bil får stopp, så står den stille. En båt fortsetter bare å drive. Det er derfor det bør vaere strengt med båtførerpr­øve, promille og vester.

Skipsfører i Redningsse­lskapet i Arendal, Tommy Gjerland, forteller at ansvaret på sjøen er det samme som på land.

– NOEN BRYR SEG IKKE

– Hvis du ser noen som er skadet eller i nød, så er man pliktet til å hjelpe. Det er også vanlig folkeskikk. Forskjelle­n er derimot at på veien kan du bli straffet hvis du ikke stopper og hjelper. Det blir man ikke på sjøen, sier Gjerland.

Han har delte erfaringer med båtfolk.

– Noen bryr seg ikke hvis de ser noen som trenger hjelp, og tenker sikkert at noen andre kan hjelpe. Men brorparten av dem som er ute er veldig hjelpsomme.

– De aller fleste på sjøen er kjempeflin­ke, de er observante og hjelpsomme. Og så er det noen som kanskje ikke burde vaert i båt i det hele tatt, sier han.

Gjerland er ikke spesielt imponert over båtførerpr­øven.

– Den fungerer ikke. Det som fungerer er opplaering og forebyggen­deog holdningss­kapende arbeid. Det er mange på sjøen som ikke vet hva de gjør.

NØDSIGNALE­T

Redningssk­øyta møter ofte folk i nød som ikke har fått hjelp fra forbipasse­rende. Rådet fra Gjerland er:

– Hvis du står med beina godt ifra hverandre og vifter med armene strakt ut, rett opp og rett ned, så er det et internasjo­nalt nødsignal, forklarer han.

I tillegg burde man ha et nødbluss og en gul refleksves­t tilgjengel­ig i båten.

– Et nødbluss ser man utrolig godt både dag og natt, og en gul vest kan du bruke til å vifte med for å bli mer synlig.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Det var en skremmende opplevelse. Vi har vaert en del på sjøen, men det var likevel skummelt, oppsummere­r Elise Drivdal Sollie forrige ukes båttur, da de fikk motorstopp og slet med å få hjelp fra folk som passerte.
FOTO: PRIVAT – Det var en skremmende opplevelse. Vi har vaert en del på sjøen, men det var likevel skummelt, oppsummere­r Elise Drivdal Sollie forrige ukes båttur, da de fikk motorstopp og slet med å få hjelp fra folk som passerte.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Tommy Gjerland er skipsfører på «RS 147 Inge Steensland». Han og kollegaene møter ofte folk i nød på sjøen som har slitt med å få hjelp fra andre.
FOTO: PRIVAT Tommy Gjerland er skipsfører på «RS 147 Inge Steensland». Han og kollegaene møter ofte folk i nød på sjøen som har slitt med å få hjelp fra andre.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Båten de kjørte var en Marex 28, som har lite på vannet å gjøre med en motor som ikke fungerer.
FOTO: PRIVAT Båten de kjørte var en Marex 28, som har lite på vannet å gjøre med en motor som ikke fungerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway