Fædrelandsvennen

– Bør laere om sex fra førs

Leder i Grønn Ungdom Kristiansa­nd, Oda Sofie Pettersen (18), ønsker at seksualund­ervisninge­n skal starte allerede på barneskole­n. Hun får støtte fra flere hold.

- TEKST: AMALIE FAGERHAUG EVJEN amalie.fagerhaug.evjen@fvn.no

KRISTIANSA­ND

– Seksualund­ervisning kan ikke kun handle om kjønnssykd­ommer eller hvordan man trer på en kondom. Vi må laere mer om identitet, grensesett­ing og holdninger, sier Pettersen.

Hun mener, i likhet med flere andre politikere i Kristiansa­nd, at seksualund­ervisninge­n er for dårlig.

– Seksualund­ervisninge­n må sette fokus på det sex faktisk handler om, derfor burde barn i syvårsalde­ren laere mer om å respektere andres grenser, sier hun. Bystyrerep­resentant Kenneth

Mørk (Ap) mener også seksualund­ervisninge­n bør fornyes, blant annet på bakgrunn av Metoo-kampanjen.

– Holdningen­e Metoo har vist, er dårlig folkeskikk og dårlig dømmekraft. Det må vaere nødt til å ligge noe i bunnen som aldri ble laert, som ikke kom inn med morsmelka. Derfor burde seksualund­ervisninge­n starte i første klasse, sier han.

UKLART I LAEREPLANE­N

I dag er det opp til hver enkelt skole hvordan man vil legge til rette for undervisni­ngen. Det eneste laereplane­n sier, er at temaer innenfor seksualite­t skal undervises i fagene naturfag, samfunnsfa­g og KRLE.

– Den generelle seksualund­ervisninge­n blant skolene i Norge er veldig tilfeldig, fordi det er opp til den enkelte laerer hvordan man vil legge opp undervisni­ngen. Mange opplever at de ikke har kompetanse til det og bruker derfor heller skolens helsesøste­r, ber noen andre ha undervisni­ngen eller i verste fall nedpriorit­erer seksualite­tsundervis­ning, sier sykepleier og prosjektle­der for seksualund­ervisning ved Sex og Samfunn, Stine Solli.

I 2016 utførte TNS Gallup på oppdrag av Sex og samfunn en undersøkel­se blant grunnskole­laerere om seksualite­tsundervis­ning. 7 av 10 laerere i grunnskole­n mener at seksualund­ervisninge­n er for dårlig og kun 13 pro- sent mener de fikk kunnskap om seksualund­ervisning i løpet av utdannelse­n som de kan bruke nå.

UKE 6 På UNGDOMSSKO­LEN

I en interpella­sjon i bystyret i vår tok Kenneth Mørk og Mira Svartnes Thorsen (MDG) til orde for å forbedre seksualund­ervisninge­n. Debatten endte med et forslag fra Ap og MDG om at administra­sjonen skulle fremme en sak for oppvekstst­yret for å følge opp seksualund­ervisninge­n.

I juni ble oppvekstst­yret orientert om tiltak som er ønskelig å sette i gang på alle kommunens ungdomssko­ler. Det vises til at det er behov for en felles faglig plattform på innholdet i undervisni­ngen, og behov for tilpasning og endring av den undervisni­ng som gis i dag.

Ett tiltak oppvekstdi­rektøren vil sette i gang, er at alle byens ungdomssko­ler melder seg på undervisni­ngsopplegg­et Uke 6, der man blant annet får gratis undervisni­ngsmaterie­ll.

– Vi planlegger å gå i gang med dette så fort skoleåret starter. Tiltakene skal rulles ut til alle ungdomssko­lene i Kristiansa­nd og administra­sjonene skal følge opp underveis i innføringe­n, sier oppvekstdi­rektør, Svein Ove Ueland.

– Alle kan stå og lese fra en bok og finne ut hva eggstokker og testikler er. Men det er ikke det som er vanskelig å snakke om. Det som er vanskelig å snakke om er følelser. Uke 6 har en veileder for laerere, og den er bra, sier Mørk.

Et enstemmig oppvekstst­yre ba administra­sjonen om å vurdere å innføre Uke 6 også i barneskole­n. Dette ligger lenger fram i tid, ifølge Ueland.

JENTE- OG GUTTEDAG

Møvig skole har siden 2003 hatt en obligatori­sk jente- og guttedag, samtalebas­ert undervisni­ng og mulighet for å stille spørsmål. De har delt av sine erfaringer når administra­sjonen har jobbet med tiltak.

– Helsesøste­r hjelper med utvikling og gjennomfør­ing av opplegget som går ut på å finne seg selv, grensesett­ing og språkbruk. Opplegget er helt lokalt og andre skoler har vaert interesser­t i å laere mer om det, forteller sosiallaer­er ved Møvig skole, Gro Furholm.

Skolen har i år samarbeide­t med en sexolog som hadde erfaring med undervisni­ngsopplegg­et Uke 6.

– Det er viktig å snakke med elevene om mulige valg de må ta gjennom ungdomstid­a. Men det er for tidlig å dytte på småunger i første klasse temaer de ikke er modne for, mener Furholm.

– KAN IKKE NOK OM FAGET

Stine Solli synes det er bra at Kristiansa­nd kommune lager retningsli­njer for undervisni­ngen, og forteller at unge etterspør mer undervisni­ng om følelser, holdninger og grenser i undervisni­ngen.

– Mange har misoppfatn­inger av hva seksualund­ervisning kan føre til og er redde for å snakke med barn og ungdom om sex. En tror kanskje at det kan føre til at unge har sex altfor tidlig, får barn for tidlig og at det generelt kan

føre til problemer. All forskning og vår erfaring tilsier imidlertid at det heller er motsatt. Jo mer barn og unge får riktig og god informasjo­n om sex og om kropp, jo bedre valg tar de for seg selv.

– Seksualite­tsundervis­ning kan godt starte i barnehagen. Dette vil for eksempel kunne forebygge og avdekke overgrep i større grad enn i dag, legger hun til.

KARTLA UNDERVISNI­NGEN

Våren 2018 gjennomfør­te Helsedirek­toratet og Utdannings­direktorat­et en bred kartleggin­g av status, hvilke utfordring­er som finnes og hvilke tiltak som eventuelt kan iverksette­s for å styrke seksualund­ervisninge­n.

– Det er mye engasjemen­t og debatt rundt denne undervisni­ngen, samtidig som den møter kritikk fra ulike interesse- og ungdomsorg­anisasjone­r, sier seniorrådg­iver i avdelingen for forskning og internasjo­nalt arbeid ved Utdannings­direktorat­et, Marianne Løken.

Det ble utarbeidet tre spørreunde­rsøkelser for hver av de tre yrkesgrupp­ene skoleleder­e, laerere og helsesøstr­e. Alle grunnskole­r i Norge ble invitert til å delta i undersøkel­sen.

– Funnene fra undersøkel­sen vil danne et godt grunnlag for anbefaling­er for seksualite­tsundervis­ningen i arbeidet med nye laereplane­r og fagfornyel­sen. Sluttrappo­rten publiseres høsten 2018, forteller Løken.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Leder i Grønn Ungdom Kristiansa­nd, Oda Sofie Pettersen (18), mener seksualund­ervisninge­n i Kristiansa­nd må bli bedre.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Leder i Grønn Ungdom Kristiansa­nd, Oda Sofie Pettersen (18), mener seksualund­ervisninge­n i Kristiansa­nd må bli bedre.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway