Fædrelandsvennen

❞ Han sa jeg er en gammel dame og at de måtte vaere forsiktige med meg.

– Det ble ganske brutalt, sier Gerd von der Lippe som ankom Gardermoen torsdag. Nå er alle de norske aktivisten­e som ble arrestert av den israelske marinen hjemme igjen.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Torsdag ankom Gerd von der Lippe flyplassen på Gardermoen etter å ha blitt deportert fra Israel.

Sammen med henne kom Jan Petter Hammervold fra Lillehamme­r. Dermed er alle de seks norske aktivisten­e fra fiskebåten MS Kårstein hjemme etter å ha forsøkt å bryte den israelske sjøblokade­n av Gaza. Aktivisten­e fraktet medisinsk utstyr. De fire første ble løslatt onsdag.

Kristiansa­ndskvinnen, som er pensjonert professore­n i idrettssos­iologi var trøtt, men engasjert da hun kom tilbake, ble fratatt all bagasje.

– Det ble ganske brutalt. De slo kapteinen og maskiniste­n ganske hardt. De slo i hodet og truet med å skyte. De slo maskiniste­n og andre på båten, sier hun om øyeblikket da den israelske marinen bordet båten på søndag.

Hun sier i likhet med andre som har blitt løslatt at aktivisten­e gjorde motstand, men kun ikkevoldel­ig motstand for å hindre soldatene i å stoppe eller snu båten som hadde Gaza som sitt mål.

UVISST OM BÅTEN

På et tidspunkt gikk de også løs på Gerd von der Lippe, men de roet seg da en av de israelske aktivisten­e snakket til soldatene på hebraisk.

– Han sa jeg er en gammel dame og at de måtte vaere forsiktige med meg. Jeg hadde kanskje provosert dem da jeg spurte hvorfor de var redde for palestiner­nes flagg. Men de ga seg da.

Fire dager seinere ble hun til slutt deportert fra Ben Gurionflyp­lassen ved Tel Aviv og sendt hjemover. Det gikk omtrent som forventet, sjansene for å nå Gaza var ikke store selv om de mener de har retten på sin side.

Skjebnen til båten er ennå uviss. En israelsk domstol har avgjort at den kan tvangsselg­es til inntekt for israelske ofre for palestinsk terror.

– Nå må jeg hjem til Bø og få meg litt søvn. Det var slitsomt med fengsel, sier von der Lippe.

BEKREFTER VOLDSBRUK

Overfor Dagsavisen bekrefter Dan Poraz, ambassader­åd ved Israels ambassade i Oslo, at det ble brukt blant annet elektrosjo­kkvåpen mot aktivisten­e. Dette har kommet fram i andre vitnemål.

Israelske myndighete­r mener maktbruk var nødvendig, selv om motstanden de møtte var ikkevoldel­ig. Israelske talsmenn fastholder at det var nødvendig å stoppe båten, og at de brukte så lite makt som de trengte.

UD FÅR IKKE SVAR

Norsk UD sendte en kritisk note til sine israelske kolleger og ba om forklaring på omstendigh­etene når det norskeide skipet ble bordet og tatt i arrest mens det var i internasjo­nalt farvann. Israel har ikke svart, og det skaper frustrasjo­n på norsk side. UD har purret flere ganger.

– Det er nå viktig at israelske myndighete­r bidrar til å oppklare hendelsesf­orløpet og besvarer våre spørsmål, sier statssekre­taer Audun Halvorsen.

– Vi har også tatt opp påstandene om overdreven maktbruk og etterspurt informasjo­n om hva som vil skje med videre med skipet, sier Halvorsen.

KRITISK

Til tross for dette er Torstein Dahle, leder i Ship to Gaza Norge, sterkt kritisk til innsatsen for norsk UD.

– Jeg ser de har stilt noen spørsmål til Israel om hva som skjedde ute på havet. Men de har jo ikke snakket med de norske som var der. Hvis noen blir overfalt på gata i Norge, nøyer ikke myndighete­ne seg med å stille høflige spørsmål til overfallsm­annen. Da snakker man med offeret også, sier Dahle.

– MER BRUTALT ENN I 2012

Jan Petter Hammervold fra Lillehamme­r, en av de andre norske aktivisten­e som kom hjem i dag, har forsøkt å gjøre den samme reisen tidligere.

– Vi ble bordet og tatt inn til Israel den gangen også. Men det vi opplevde nå var mye mer brutalt enn i 2012, sier han.

Hammervold beskriver i detalj bruk av elektrosjo­kkvåpen og annen fysisk mishandlin­g under pågripelse­n og under landgangen i Ashdod.

– Nå skal jeg kontakte advokaten min. Jeg vil anmelde den israelske staten for ulovlig frihetsber­øvelse og tyveri av eiendelene mine, sier han.

 ?? FOTO: MAUD LERVIK ?? Gerd von der Lippe fikk en litt annen mottakelse på Gardermoen enn i Ashdod havn. Nå er hun og de andre aktivisten­e som ble arrestert av Israel tilbake i Norge.
FOTO: MAUD LERVIK Gerd von der Lippe fikk en litt annen mottakelse på Gardermoen enn i Ashdod havn. Nå er hun og de andre aktivisten­e som ble arrestert av Israel tilbake i Norge.
 ?? FOTO: MAUD LERVIK ?? Jan Petter Hammervold sammen med Gerd von der Lippe, tilbake i Norge etter å ha blitt deportert fra Israel. Han sier marinen var mer brutal denne gangen enn da han foretok den samme sjøreisen i 2012.
FOTO: MAUD LERVIK Jan Petter Hammervold sammen med Gerd von der Lippe, tilbake i Norge etter å ha blitt deportert fra Israel. Han sier marinen var mer brutal denne gangen enn da han foretok den samme sjøreisen i 2012.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway