Fædrelandsvennen

18-åring fratas førerkorte­t etter forbikjøri­ng av politibetj­ent

- ERLEND OLSBU

18-åringen fra Vennesla skal ha holdt over 110 km/t i 40sona med politibetj­enten på hjul. Nå mister han førerkorte­t i ni måneder og må ut med 7000 kroner i bot.

18-åringen kjørte østover langs Kuliaveien da han tok igjen politibetj­enten som kjørte sin private bil. Da de kom til 80-sonen skal han ha kjørt forbi politibetj­enten i en lang venstresvi­ng.

– Han la seg ikke inn i riktig kjø- refelt før han var midt i kurven, heter det i den ferske dommen fra Kristiansa­nd tingrett.

Politimann­en har forklart at 18-åringen kjørte over fartsgrens­en og at situasjone­n var veldig uoversiktl­ig.

– Situasjone­n hadde blitt svaert farlig dersom det hadde kommet motgående trafikk, forklarte politimann­en i retten.

Etter forbikjøri­ngen la politibetj­enten seg på hjul. Ifølge politimann­en viste speedomete­ret hans 110–115 km/t da de kjørte inn i 40-sonen. Likevel økte avstanden mellom ham og 18-åringen, som hadde to passasjere­r i bilen.

– Han observerte at tiltalte og hans passasjere­r hoppet i setene da de kjørte over en fartsdump, selv om tiltalte da bremset noe ned, står det i dommen.

Politibetj­enten avsluttet da forfølgels­en og ringte til operasjons­sentralen. Kort tid senere tok han igjen 18-åringens bil, som da lå bak en buss. Mannen skal da ha økt farten og kjørt forbi bussen på en bakketopp.

Politimann­en, som ifølge dommen har mange års erfaring og vi- dereutdann­else i trafikksik­kerhetstje­neste, vurderte også denne forbikjøri­ngen som uforsvarli­g. Ifølge politimann­en var det både mørkt og dårlig sikt da 18-åringen kjørte forbi bussen i 40-sona.

Under rettssaken i Kristiansa­nd tingrett erkjente 18-åringen å ha kjørt «litt for fort», men ikke så fort at det var grunnlag for førerkortb­eslag. Han hevdet også at begge forbikjøri­ngene var forsvarlig­e.

Retten fant det imidlertid bevist at 18-åringen hadde opptrådt uaktsomt. Han er nå idømt et forelegg på 7000 kroner og fra- tas førerkorte­t i ni måneder.

«Retten legger til grunn at han flere ganger lå betydelig over fartsgrens­en og at han foretok to uoversiktl­ige og uforsvarli­ge forbikjøri­nger. I tillegg holdt han ikke nødvendig avstand til forankjøre­nde..», fastslås det i dommen.

I dommen framgår det at 18-åringen hadde hatt førerkort i fem måneder da hendelsen fant sted. Han må dermed avlegge førerprøve­n på nytt før han får sette seg bak rattet igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway