Fædrelandsvennen

Fikk storkontra­kt for engelsk marine

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Umoe Mandal har fått en storkontak­t fra selskapet BAE for den engelske marine. Det er med på å sikre arbeidspla­ssene flere år framover.

MANDAL

– Vi er stolte over at vi er blitt valgt som den foretrukne leverandør­en av kritiske skipsstruk­turer blant en gruppe anerkjente internasjo­nale entreprenø­rer, sier Umoe Mandal-direktør Tom Harald Svennevig.

Den engelske marine, UK Royal Navy, skal i første omgang bygge tre fregatter. På styrehuset skal det vaere en massiv mastseksjo­n. Hva denne skal inneholde er naturlig nok hemmelig.

– Vi skal levere den første seksjonen neste høst, forteller Svennevig.

KAN BLI FLERE

Hva kontrakten er verdt vil han ikke opplyse. Men det kan komme flere ordrer av samme karakter fra britene om de bestemmer seg for å bygge flere fregatter av denne typen.

Mastseksjo­nen er den eneste delen av båten som er i kompositt, noe Umoe Mandal er spesialist­er på å lage. Blant annet ble kystkorvet­tene (Mtb-fartøyene) bygget slik.

– Så det er jo derfor vi er bedt om å levere seksjonene. Det er ikke mange internasjo­nale leverandør­er av denne type avansert kompositt, sier Svennevig.

LANGTIDSKO­NTRAKT

For noen uker siden fikk verftet dessuten en femårskont­rakt på service og vedlikehol­d av korvettene og minerydder­ne som Sjøforsvar­et har. Tidligere fikk verftet en og en jobb med disse fartøyene, men har altså sikret seg alt hovedvedli­kehold.

– Det skjedde etter en tøff kon- kurranse, så det var gledelig at valget falt på oss, sier Svennevig.

Han har 125 ansatte i sving på Gismerøya i Mandal samt 30–40 personer i datterbedr­iften i Kristiansa­nd, Umoe Advanced Composites.

IKKE FLERE ANSATTE

– Vi planlegger ikke flere ansatte som følge av de nye kontrakten­e. I stedet er dette med på å sikre arbeidspla­ssene, sier han.

Ellers jobber de fortsatt med å markedsfør­e og forhåpentl­ig få kontrakter i bygging av wave craft-fartøyene. Disse båtene er spesialdes­ignet til å frakte personell til vindmøller til sjøs. De har blant annet spesialuts­tyr for å dempe bølgebeveg­elser.

– Vi jobber også mot gass- og oljeindust­rien der interessen er stor for disse fartøyene, sier Svennevig.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: UK ROYAL NAVY ?? Slik ser fregattene som UK Royal Navy skal lage. Det er den massive mastseksjo­nen som Umoe Mandal skal bygge for britene.
ILLUSTRASJ­ON: UK ROYAL NAVY Slik ser fregattene som UK Royal Navy skal lage. Det er den massive mastseksjo­nen som Umoe Mandal skal bygge for britene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway