Fædrelandsvennen

En oppfordrin­g til Listhaug

-

Som integrerin­gsminister oppfordret Sylvi Listhaug i 2017 folk flest til å rapportere til myndighete­n hvis de merker seg flyktninge­r som drar på reiser til hjemlandet. Nå har hun en gylden mulighet til selv å prøve «den samfunnsme­ssige plikten» hun mener andre også bør følge.

●●Som statsråd hevdet Sylvi Listhaug at folk måtte si fra dersom flyktninge­r de kjenner drar på ferie til landet de flyktet fra. Hun mente disse potensielt kan ta opp plasser fra det hun omtalte som «reelle flyktninge­r» som faktisk har krav på og bruk for beskyttels­e. Hun sa da at når man kommer til Norge for å få beskyttels­e og flyktnings­tatus, gjør man det fordi du har rømt fra sitt opprinneli­ge hjemland på grunn av krig eller konflikt eller andre typer overgrep. Da er det klart at det er det siste stedet man vil reise tilbake til er det landet man rømte fra. Også nåvaerende fiskerimin­ister Per Sandberg delt hennes syn på dette.

Sylvi Listhaug mente det var viktig å avdekke når folk forsøker å jukse, enten det handler om asylsystem­et eller andre ordninger. Når folk forsøker å jukse er det med på å undergrave systemet vårt og rettferdig­heten som ligger til grunn for ordningen. Hun mente man ved å reise tilbake til stedet man har flyktet fra, gir en god grunn til å tvile på motivet, og ba derfor om at folk som mistenkte at dette skjedde burde si fra til Utlendings­direktorat­et (UDI) slik at sakene kunne behandles på nytt. Jeg regner med at hun fortsatt mener dette.

Det er nok mange som undret seg over at fiskerimin­ister Per Sandberg skulle ende opp som kjaereste med en 30 år yngre missekåret kvinne fra Iran. Med hans syn på asylsøkere gjennom flere tiår hadde det nok vaert mer naturlig at han endte opp med en norsk eller nordisk miss, eller i det minste med en miss fra et EØS land. Undringen ble ikke mindre da den samme kvinnen hadde fått avslag på søknaden om asyl tre ganger før hun ble tvangsretu­rnert til Iran. Deretter ble hun satt på flyet tilbake til Norge fordi hun ikke hadde de riktige papirene med seg, og fikk opphold på grunnlag av ung alder og fare for tvangsekte­skap. At hun nå kan reise til Iran på ferie med en norsk statsråd bør for Sylvi Listhaug «gi en god grunn til å tvile på motivet».

Politikerf­orakt oppstår når sentral politikere har andre regler for seg selv enn for andre. Det gjelder også hvis de forsøker å verne partifelle­r som ikke lever opp til den politikken de selv står for. Jeg vil derfor oppfordre Sylvi Listhaug til å leve opp til sin egen politikk på dette området ved å be UDI om at saken mot fiskerimin­ister Per Sandbergs nye kjaereste kan prøves igjen. De politiske komplikasj­onen med denne «private feriereise­n» bør andre ta seg av. Som alle vet er Sylvi Listhaug fortsatt aktiv politiker, om enn ikke som medlem av regjeringe­n. STÅLE SIGERSVOLD Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway