Fædrelandsvennen

Ikke fritt fram for bruk av vannskuter

-

I sommer har vi opplevd to tragiske dødsulykke­r ved bruk av vannskuter­e.

●●Mine tanker er først og fremst hos de etterlatte som har mistet noen de er glad i. Slike hendelser ryster oss alle og det er viktig at vi laerer om årsakene til ulykkene for å unngå at slikt skjer igjen. Samtidig vil jeg framheve at det ikke er fritt fram for bruk av vannskuter.

Selv om det sentrale vannskuter­regelverke­t ble opphevet i 2017, gjelder regler om aktsom ferdsel, avstand til badende og fartsbeste­mmelser i sjø. Slike regler gjelder for førere av vannskuter­e så vel som for førere av andre fritidsfar­tøy. Det er også regler om blant annet vestpåbud og båtførerbe­vis. Kommunene har i dag adgang til å fastsette lokale forskrifte­r om bruk av fritidsfar­tøy. Slik regulering kan innføres dersom det er saklige argument for at det er nødvendig av hensyn til trygg ferdsel, forsvarlig forvaltnin­g av farvannet, ivaretakel­se av miljø eller friluftsli­v. Det er altså ikke «fritt fram» for bruk av vannskuter, slik enkelte gir inntrykk av i debatten nå.

Vi har som visjon at det skal vaere trygt å ferdes i landet vårt. Arbeidet med trafikksik­kerhet på veiene får ofte mest oppmerksom­het. Norske veier er for tredje året på rad tryggest i verden. Vi har også gode resultater for flytrafikk og jernbanen. Som skipsfarts­nasjon har vi i generasjon­er laert oss å leve med havet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway