Fædrelandsvennen

Apartheid i Israel

-

Hjørdis Hansen påstår i et leserinnle­gg at Israel ikke er en apartheids­tat. Er nå det så sikkert?

●●14. mai i år fikk jeg publisert en kronikk i Faedreland­svennen hvor jeg viste til at det i israelsk lovgivning finnes minst 65 lovbestemm­elser, som diskrimine­rer palestiner­e med israelsk statsborge­rskap. I stedet for å gjenta de eksemplene på diskrimine­ring av palestiner­ne i Israel som jeg kom med i kronikken, utfordrer jeg Hansen til å påpeke feil i min kronikk.

Til Hansens leserinnle­gg har jeg følgende kommentare­r:

- Innledning­svis bruker Hansen den klassiske «whatabout»teknikken som ble perfeksjon­ert av sovjeterne under den kalde krigen. Hansen påpeker at noen araberstat­er tidligere har behandlet jødene dårlig, men gir det jødene i Israel rett til å behandle araberne i Israel dårlig?

- Livsfarlig er et relativt begrep. For jøder som ikke opptrer provoseren­de i de palestinsk­e selvstyreo­mrådene på Vestbredde­n, er et besøk nok ikke mer livsfarlig enn en kjøretur på norske veier.

- Formell stemmerett er egentlig lite verd når palestinaa­raberne ikke utgjør mer enn ca 1/5 av befolkning­en i Israel.

- Druserne har historisk vaert forholdsvi­s velvillig innstilt til jødenes flertallss­tyre, men de utgjør ikke mer enn 6-7 % av palestinaa­raberne i Israel. Druserne har imidlertid protestert kraftig mot den nye jødiske «apartheidg­runnloven» som nylig ble påpekt i en lederartik­kel.

- Det er direkte feil at israelske myndighete­r ikke legger hindringer i veien for ekteskap mellom jøder og muslimer. I praksis er det ikke mulig å inngå slike ekteskap i Israel fordi alle ekteskap som inngås i Israel, er religiøst basert. Borgerlig vigsel finnes ikke i Israel.

- Palestinaa­raberne er så godt som avskåret fra å kjøpe landbruksj­ord i Israel. I virkelighe­tens verden er det praksis som gjelder, ikke teoretiske bortforkla­ringer.

- Hansen påstår at sykehusene behandler jøder og palestiner­e helt likt. Kan hun da forklare meg hvorfor spedbarnsd­ødelighete­n blant palestinaa­raberne i Israel er nesten tre ganger så stor som blant jødene? KJETIL TEDNES, Mandal

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway