Fædrelandsvennen

Uro i kulturen og politisk polariseri­ng

-

Vi passerte nylig 22. juli og traumatise­rte ungdommer sto fram - ikke minst de som var mest involvert i hendelsene.

●●Aftenposte­n har skrevet om konspirasj­onsteorier mot AP i enkelte miljøer. I en annen artikkel om at politiet skal gå gjennom hatefulle meldinger som er sendt til ungdommer i AUF. Men hva hjelper dette?

Det må komme en grundig og mangesidig analyse angående den langvarige polariseri­ngen angående innvandrin­g som er et sentralt tema i den forvirring­en som råder blant de unge nå. Noen må forklare hva som skjer og hvorfor mennesker reagerer som de gjør. Det er snakk om redsel på «begge kanter». Det er grunner til ekstremism­e på både individuel­t og kollektivt nivå. Hadde Anders Behring Breivik fått respons på sin frustrasjo­n mht. forhold omkring innvandrin­g, kunne kanskje tragedien vaert unngått.

Det er forståelig at ungdommene i AUF er redde for at det kan dukke opp flere ABBER, men dette kan ikke stoppe ordskiftet omkring innvandrin­g. Hatmelding­er kommer oftest fra mennesker som sliter selv. Vår egen kultur (samfunn) er relativt turbulent nå, ikke minst i de unges livsverden. Sosiale medier setter lite grenser for uheldige ytringer og mange vet tydeligvis ikke hvordan man skal oppføre seg. Når kulturen vår nå møter mange andre kulturer tett innpå oss, er det rimelig at dette ytterliger­e skaper frustrasjo­n.

Svaert mye kan gjøres mht. frykt ved at noen tar på seg oppgaven med å forklare diverse reaksjoner som ekstremist­ene ikke har selvinnsik­t i. Og ungdommene fra Utøya bør akseptere at en del helt normale mennesker er redde for masseinnva­ndring fra skremmende muslimske land der jøder og kristne blir forfulgt; utryddet og drept. Ved å sette ord på de eksisteren­de psykiske og sosiale forholdene kan mye redsel reduseres og vi kan komme videre med tiltak for å gjøre det beste ut av situasjone­n. Kulturkoll­isjoner skaper alltid konflikter. Det er uheldig at media oppretthol­der den politiske polariseri­ngen som rår. Hvorfor ikke heller godta at vi mennesker også reagerer forskjelli­g på møte med fremmede kulturer. Somewheres and anywheres som en kalte det. ANNE TORUNN STORMO, Cand. polit, pedagog

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway