Fædrelandsvennen

Kjøper eiendommer for 230 mill. for å rydde plass til ny E 39

Nye Veier forventer å bruke 230 millioner kroner på å erverve og innløse eiendommer langs ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Mandal.

-

Nye Veier skal erverve og innløse eiendommer langs ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Mandal.

– For utbyggings­prosjektet E 39 Kristiansa­nd vest - Mandal øst har vi estimert grunnerver­vkostnaden­e til 230 millioner kroner, sier Harald J. Solvik som er utbyggings­sjef for E 39 i Nye Veier.

Langs den 19 kilometer lange motorveitr­aseen har Nye Veier forhandlet med 150 grunneiere, og har inngått endelig kjøpskontr­akt med de fleste.

På strekninge­n er det innløst 34 hus, hytter og naeringsby­gg, og for disse er det inngått endelig kjøpskontr­akt eller enighet om avtale for samtlige.

FIRMA FIKK 38,5 MILLIONER

Blant de som blir berørt av den nye motorveien er entreprenø­rog eiendomsut­viklingsse­lskapet Mur i Sør. Nye veier har kjøpt eiendommen­e Østre Lonelier 82 og 84 i Søgne for til sammen 30 millioner kroner av Tom Arne Aamodt AS som igjen eier Mur i Sør.

I tillegg til salgsummen på 30

millioner kroner for eiendommen­e, har Nye Veier betalt til sammen 8,5 millioner kroner i kompensasj­on og dekking av flyttekost­nader og lignende.

– Det er i utgangspun­ktet ikke greit å måtte flytte, men vi er tilfreds med salgssum og kompensasj­onen vi har fått. Vi trenger jo en ny og bedre vei, sier Tom Arne Aamodt.

Gründer og eier av Mur i Sørkonsern­et opplyser at firmaet hans flytter kontorene fra Østre Lohnelier i Søgne til Lunde om 14 dager. Mur i Sør har også bygd et nytt lager som erstatning for det som vil komme i konflikt med den nye E 39-trassen.

Mur i Sør som nå flytter fra eiendommen­e i Søgne for å gi plass til ny E 39, har i dag 72 ansatte.

– SPESIELT TILFELLE

Harald J. Solvik sier at innløsning­en av de to eiendommen­e i Østre Lohnelier er i en saerstilli­ng når

det gjelder kostnader.

– Vi hadde strengt tatt ikke trengt å rive mer enn halve produksjon­shallen, og etter at veien står ferdig vil det nye, flotte administra­sjonsbygge­t kunne selges videre på det åpne markedet, sier Harald J. Solvik.

Det er veiselskap­et Nye Veier som kjøper og betaler for innløsning­er av eiendommen­e, mens staten ved Statens vegvesen vil stå som formell eier av veien og eiendommen­e som vil inngå i denne.

Nye Veier har overfor berørte grunneiere sagt at det skal lønne seg økonomisk å inngå en avtale framfor å gå til et skjønn.

Faedreland­svennen skrev tidligere i sommer at Statens vegvesen ofte betaler ekstra for eiendommer for å unngå konflikter.

I sin masteroppg­ave «Reflektere­r erstatning ved statlig grunnerver­v markedspri­s?» konkludere­r Yomiyu Wakgari Gamachu og Andreas Korsnes med at grunneiere får over ti prosent høyere erstatning enn det prisen ville ha vaert på det åpne markedet. I tillegg får de dekket flyttekost­nader og dokumentav­gift, samt mulighet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Nederst til venstre i bildet er eiendommen til Mur i Sør på Lonelier vest i Søgne sett fra lufta. Denne eiendommen innløses for 30 millioner kroner for å gjøre plass til ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Mandal.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Nederst til venstre i bildet er eiendommen til Mur i Sør på Lonelier vest i Søgne sett fra lufta. Denne eiendommen innløses for 30 millioner kroner for å gjøre plass til ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Mandal.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Deler av eiendommen til Mur i Sør i Østre Lohnelier i Søgne kommer i konflikt med ny E 39-trasé, og er derfor i sin helhet innløst av Nye Veier.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Deler av eiendommen til Mur i Sør i Østre Lohnelier i Søgne kommer i konflikt med ny E 39-trasé, og er derfor i sin helhet innløst av Nye Veier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway