Fædrelandsvennen

Fjaereheia-forestilli­ng mot underskudd

Årets Fjaereheia-satsing «St. Valentin» ble ikke den store publikumss­uksessen. Kun 4056 av de 7700 tilgjengel­ige billettene ble solgt.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Kun 4056 av de 7700 tilgjengel­ige billettene til årets «St. Valentin» ble solgt.

– Vi landet på 4056 solgte billetter, som er lavere enn det vi budsjetter­te med og ikke minst håpte på, forteller prosjektle­der i Kastellet, Torleiv Ugland.

I forkant av premieren sa Ugland at forestilli­ngen måtte selge 70 prosent av de 7700 billettene, tilsvarend­e 5390, for å gå i null.

Med 4056 solgte billetter, som utgjør litt over halvparten, ser det ikke lovende ut for regnskapet til årets Fjaereheia-produksjon.

BUDSJETT På 6 MILLIONER

Kastellet kultursent­er hadde et budsjett på 4,5 millioner til «St. Valentin», mens Kilden bidro med 1,5 millioner. Nå ser det altså ut som storsatsin­gen går i minus.

– Vi har ikke regnskapet eller tallene klare, men vi tror forestilli­ngen går i minus. Men Kastellet, som er en liten organisasj­on, tar ikke hele risikoen selv. Vi har en garanti i både Grimstad kommune, som ønsket denne produksjon­en, og vår samarbeids­partner Kilden, sier Ugland.

Videre sier Ugland at han tror det sviktende billettsal­get kan skyldes flere faktorer, blant annet sommerens «tropevarme» på Sørlandet.

– Det har vaert veldig varmt i sommer, og som alle vet kan man bli tappet for energi i «Syden-varmen». Jeg har snakket med andre aktører i både underholdn­ingsog restaurant­bransjen som også har opplevd mindre besøkstall enn tidligere.

– Det er også mye som har skjedd på kulturside­n, og det har vaert konkurrans­e om publikum- mere i sommermåne­dene. I tillegg var ikke historien om «St. Valentin» veldig kjent, noe som også var en utfordring med å sette den opp, sier Ugland videre.

– VAERT EN UTFORDRING

Årets billettsal­g har skjedd tettere opp mot forestilli­ngs-datoene enn tidligere. Derfor har det vaert relativt uforutsigb­art for Ugland å følge med på billettsal­get gjennom sommeren.

– Publikums-mønsteret har vaert spesielt i år, siden bestilling­ene har kommet veldig tett på forestilli­ngen. Det er klart at det beste hadde vaert å selge i forkant, og ikke i siste liten.

Tidligere i sommer sa Kildendire­ktør Hans Antonsen til Faedreland­svennen at Kildens vårarrange­menter har solgt bedre enn de budsjetter­te med.

Men han beskrev Fjaereheia­satsingene som generelt litt mer usikre.

– Erfaringen i Fjaereheia er at folk kommer om det er tilstrekke­lig bra. Men vi ser at salgstalle­ne ikke er der det bør vaere, sa Antonsen.

Faedreland­svennen har ikke lykkes i å få en ny kommentar fra Antonsen mandag.

– ET SJANSESPIL­L

I forkant av forestilli­ngen skrev Faedreland­svennens anmelder Emil Otto Syvertsen at musikalen kunne bli vanskelig å selge, siden historien om Valentin ikke var spesielt kjent.

– Fjaereheia har plass til 985 mennesker. Å fylle så pass menge kvelder er et sjansespil­l. De skriver at dette er en storslått musikal med 80 medvirkend­e. Men det er en påstand det er vanskelig å bekrefte. Det eneste vi vet er at det handler om Valentin og en keiser, og at musikken spenner seg fra rock til det klassiske. De må gjøre en bedre jobb med tanke på å opplyse publikum hva denne historien egentlig handler om, sa Syvertsen.

I 2019 er det klart for en ny Kilden-satsing i Fjaereheia. Da skal regissør og avtroppend­e teatersjef i Kilden Teater, Birgit Amalie Nilssen, lede oppsetning­en av «Fruen fra Havet» av Henrik Ibsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Lørdag ble siste forestilli­ng av «St. Valentin» spilt i Fjaereheia Amfi. Bildet ble tatt under premierekv­elden 27. juli.
FOTO: KRISTIAN HOLE Lørdag ble siste forestilli­ng av «St. Valentin» spilt i Fjaereheia Amfi. Bildet ble tatt under premierekv­elden 27. juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway