Fædrelandsvennen

Emma (12) protestere­r mot utrygg skolevei

Det var så vidt 12-åringen ikke ble påkjørt på vei til skolen. Nå har Emma Andersen egenhendig skrevet brev til Statens vegvesen og bedt de gjøre noe med sikkerhete­n.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Når jeg kommer fram til dette krysset blir jeg alltid litt nervøs, spesielt etter det som skjedde, sier Emma.

Det dreier seg om innkjørsel­en til Speidertom­ta, en stor parkerings­plass ved Mandalshal­len. Inn hit er det en voldsom trafikk hver morgen med biler som skal slippe av elever og alle skoleansat­te som skal parkere her.

Til sammen rundt 1700 elever skal på plass ved det lille området ved Furulunden barneskole, Blomdalen ungdomssko­le og Mandal videregåen­de skole hver morgen. Hit kommer en rekke busser på samme tid, for ikke å snakke om alle bilene som kommer kjørende med elever.

– All trafikken er til stor bekymring for oss alle, sier rektor Signe Roland på Furulunden barneskole.

Så hun synes ikke det er det minste rart at Emma blir engstelig på skoleveien.

Hendelsen der 12-åringen nesten ble påkjørt skjedde i vinter. Derfor var det mørkt da hun kom fram til krysset ved Speidertom­ta.

KLARTE På STANSE

– Det var to biler som ventet på å kjøre ut da sjåføren i den bakerste vinket for at jeg kunne gå over, forteller Emma.

Hun gikk mellom bilene, men da kom en annen bil kjørende inn på tomta. Med et nødskrik klarte sjåføren å stanse før bilen traff 12-åringen.

– Nå tør jeg ikke gå over den veien før jeg er sikker på at det ikke er noen biler her, sier hun.

Og nå har hun altså skrevet brev til veivesenet.

– Jeg synes de kan lage fotgjenger­felt akkurat her, sier Emma.

Det mener mamma Heidi er en god idé.

ROSER EMMA

– Nå ville neppe fotgjenger­felt hindret det Emma opplevde, men det er i alle fall en markering og hjelp for både fotgjenger­e og bilister om at her passerer det personer, sier Heidi Andersen.

Rektor Signe Roland roser Emma for brevet hun har sendt.

– Alle innspill er viktige. Vi har hatt trafikkutf­ordringene oppe i FAU en rekke ganger, forteller hun.

For fire år siden ble det laget en såkalt hjertesone rundt skolen. Det ble malt hjerter og fotspor på fire plasser for å markere overfor foreldrene at de ikke skulle komme for naer skolen før de slapp av elevene.

– Noen er jo kjempeflin­k til å følge dette, men det er et kontinuerl­ig arbeid for å få dette til å fungere, sier rektoren.

KAOTISK

Prosjektle­der Guro Wendelbo i Mandal i kommune jobber mye med trafikksik­kerhetsspø­rsmål. Hun er helt enig i at det er kaotisk i området ved Mandalshal­len hver morgen før skolestart.

– Det kan absolutt gjøres mye for å bedre situasjone­n. Det kan vaere bedre belysning av fotgjenger­feltene og forhøyning av alle gangfelt. Dessuten håper vi det snart kommer opp et veiskilt som viser at her går det skolebarn ved veien, sier Wendelbo.

Hun ønsker også å få senket fartsgrens­en fra 40 til 30 km/t. Men hun sier at framfor alt må bilistene og alle foreldrene som kjører barna til skole ta ansvar.

– Alle bilene skaper uoversiktl­ighet og farlige situasjone­r. Derfor bør hver og en tenke mer over hvordan vedkommend­e sjåfør kan bidra til å gjøre sikkerhete­n i området bedre, sier Guro Wendelbo.

Hos Statens vegvesen region sør er det for tiden ferieavvik­ling og ingen kan derfor så langt si om Emmas ønske om fotgjenger­felt blir fulgt opp.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Her ved krysset til Speidertom­ta i Mandal ble Emma Andersen nesten kjørt ned i vinter. Nå har hun skrevet brev til Statens vegvesen og bedt de lage fotgjenger­felt for å bedre sikkerhete­n.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Her ved krysset til Speidertom­ta i Mandal ble Emma Andersen nesten kjørt ned i vinter. Nå har hun skrevet brev til Statens vegvesen og bedt de lage fotgjenger­felt for å bedre sikkerhete­n.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Slik ser fotavtrykk­ene og hjertene rundt Furulunden barneskole. De markere at her skal foreldrene slippe av elevene slik at bilene ikke kommer for naer skolen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Slik ser fotavtrykk­ene og hjertene rundt Furulunden barneskole. De markere at her skal foreldrene slippe av elevene slik at bilene ikke kommer for naer skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway