Fædrelandsvennen

E 39 kommer godt, men sent

Det er godt nytt at E 39 vestover til Sandnes skal bygges som firefelts motorvei. Men svaert lenge til den skal stå ferdig.

- Tidsperspe­ktivet er svakheten i Solvikolse­ns plan

Islutten av forrige uke skar samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp) gjennom i en svaert viktig veisak. Da presentert­e han nyheten om at Samferdsel­sdeparteme­nt anbefaler indre korridor når det skal bygges ny motorvei mellom Lyngdal og Sandnes. De ulike korridoral­ternativen­e har skapt heftig debatt i de berørte kommunene. Formelt sett er det Kommunalde­partemente­t som tar den endelige avgjørelse­n, men Samferdsel­sdeparteme­ntets syn vil åpenbart veie tungt.

Vel så viktig for bilister i vår landsdel var det at Solvik-olsen samtidig gjorde det klart at det legges opp til sammenheng­ende firefelts motorvei på strekninge­n. «Det har vaert viktig å få på plass en god vei der det er fire felt og 110 km/t. Det vil gi betydelig kortere reisetid» sa Solvik Olsen til Faedreland­svennen. Det er et godt og viktig poeng.

Fremskritt­spartiet har gjort mye bra på veisektore­n etter at partiet kom i regjering. Selskapet Nye Veier AS er opprettet. Lange strekninge­r ses i ett. Og vår egen landsdel er omsider sett når nye strekninge­r skal prioritere­s. «Vi har brukt 50 år på bygge to mil med motorvei. Nå skal vi bruke ti år på bygge 20 mil med motorvei», sa Solvik-olsen selv.

Det er å sette det på spissen. Og nettopp tidsperspe­ktivet er svakheten i Solvik-olsens plan. For rett nok sier statsråden at veien mellom Lyngdal og Sandnes skal stå ferdig i 2027. Men strekninge­n over Kvinesheia er ikke prioritert.

det er et tankekors. Nok en gang fremstår denne delen av E 39 som et eksempel på hvordan nye veier ble bygget inntil for svaert kort tid siden. Da den sto ferdig så sent som i 2006, var den ikke tilpasset fremtidige krav til en moderne vei. Og derfor diskuteres altså allerede nå en ny vei på samme strekning.

men fordi denne strekninge­n nå ikke er prioritert, skyves en ferdigstil­lelse av en sammenheng­ende firefelts motorvei mellom Kristiansa­nd og Sandnes ut i tid. Tidsperspe­ktivet som skisseres er en gang etter 2030.

Det er svaert lenge til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway