Fædrelandsvennen

– Høsten blir varmere enn normalt

- SIRI STENSLAND

Denne uka blir det relativt kjølig og vått. Men høsten blir varmere enn normalt, og folk kan glede seg over å bade også ut september måned, ifølge Metconsult­s ferske sesongvars­el.

Etter en rekordtørr og varm sommer, blir det nå en vaeromslag i landet – også i Sør-norge. Våtere vaer, flere skyer og lavere temperatur­er er ventet denne uka.

– Slik det ser ut nå, vil fredag og lørdag bli de dagene med mest nedbør denne uka. Dette skyldes et lavtrykk som kommer fra Danmark som vil passere Sørlandet i løpet av disse to dagene, sier Tone Christin Thaule, vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk Institutt.

– BADEVAER UT SEPTEMBER

Ifølge Metconsult – som spesialise­rer seg på langtidsva­rsler – er det ventet høyere temperatur­er enn normalt i mesteparte­n av landet de kommende høstmånede­ne. Varmest vil det bli på Sør- og Østlandet.

Ifølge meteorolog Bjart Eriksen er det to årsaker til at temperatur­ene vil holde seg noe høyere enn normalt i perioden september-november:

– Dette skyldes dager med fint vaer og gunstig vindretnin­g, i tillegg til at det vil vaere dager hvor temperatur­en holder seg relativt høy gjennom natta grunnet skyer. Det vil bli på grensen til sommerlige temperatur­er i september. I oktober og november vil temperatur­en dale ytterliger­e, men det vil også da vaere varmere enn normalt, og legger til:

– Folk kan glede seg over å bade også ut september måned.

Det er meldt «normale» nedbørsmen­gder på både Sør- og Østlandet i høstmånede­ne.

– Mange har måttet lide i sommer som følge av det tørre og varme vaeret, så det er egentlig en trøst å kunne melde om at det de kommende månedene er ventet «normale» nedbørsmen­gder her på Sørlandet, i tillegg til at det vil bli noe varmere enn normalt, forteller Eriksen.

LAVERE STRØMPRISE­R?

På Vestlandet – hvor de store vannmagasi­nene ligger – er det ventet mer nedbør enn normalt.

Ifølge Eriksen skyldes dette blant annet fuktige luftmasser fra Karibien som tropiske stormer kan bringe med seg mot Skandinavi­a.

– En rekordtørr sommer førte til tomme vannmagasi­ner og dermed også unormalt høye strømprise­r. Store mengder nedbør innebaerer trolig at magasinomr­ådene og grunnvanne­t vil øke, noe som også vil si at strømprise­n vil gå ned – kanskje normaliser­es, forteller han, og legger til:

– Dette er selvsagt også veldig positivt for bønder og landbruk, som har lidd store økonomiske tap som følge av det tørre og varme vaeret. Den høye skogbrannf­aren i blant annet Agder vil også ha saerdeles godt av nedbøren som kommer.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Det vil bli badevaer også i september, ifølge sesongvars­elet til Metconsult. Her fra Bertesbukt­a i Kristiansa­nd tidligere i sommer.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Det vil bli badevaer også i september, ifølge sesongvars­elet til Metconsult. Her fra Bertesbukt­a i Kristiansa­nd tidligere i sommer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway