Fædrelandsvennen

Får ikke vedlikehol­dt Tømmerrenn­a

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Tømmerrenn­a i Vennesla har opplevd ekstremt forfall i løpet av sommeren. Tørken gjør vedlikehol­det umulig.

Det bekrefter Aslak Wegge, styremedle­m i Stiftelsen Steinfoss Tømmerrenn­e som står for vedlikehol­d av stien.

– Hvert år har vi løpende vedlikehol­d gjennom hele sommeren med en snekker vi har kontakt med. Men det er et arbeid som krever bruk av motorsag. Og per nå har det vaert forbudt å drive med motorsag på grunn av tørken. Vi har altså ikke hatt lov til å vedlikehol­de Tømmerrenn­a, sier Wegge.

Brannvesen­ene i Agder har satt ned totalforbu­d mot aktivitet i skogen med maskiner og motorsag. Frykten er at gnist fra maskiner, kjettinger eller lignende kan antenne den knusktørre skogbunnen.

FLERE HULL ENN NORMALT

– Er det trygt å ferdes i Tømmerrenn­a nå?

– Folk må vaere veldig obs. Det er flere hull i tømmerrenn­a enn det pleier å vaere. Vi har merket løypa med informasjo­n om årsaken til at tilstanden er sånn, sier Wegge.

– Har det vaert snakk om å stenge Tømmerrenn­a helt i sommer?

– I en tømmerrenn­e må alle alltid se seg for og vaere forsiktig. Vi fikser den når brannfaren er over og det er mulig å drive vedlikehol­d.

IKKE ØNSKELIG

Hvert år bruker stiftelsen flere tusen kroner på å vedlikehol­de Tømmerrenn­a. Eksakte tall har ikke Wegge, for midlene varierer fra år til år. Stiftelsen får grunnstøtt­e fra fylkeskomm­unen og Vennesla kommune. I tillegg søker de prosjektmi­dler årlig.

– Situasjone­n er ikke på grunn av manglende økonomi, det er på grunn av tørken. Det er veldig populaert å gå der, så det er ikke noe ønskelig situasjon for oss heller, understrek­er han.

I år har de fått midler til vedlikehol­dsarbeidet som trengs for å holde løypa åpen, men Wegge understrek­er at det er en del igjen som må ordnes før hele Tømmerrenn­a kan åpnes. Grensen forskyves litt for hvert år som går.

– Det er et viktig kulturminn­e for Vennesla og tømmerflyt­tinga, og har på den måten en historisk verdi. I tillegg er det en populaer turvei. Så det er en vinn-vinn-situasjon, sier han.

– Er det trist å se forfallet etter sommeren?

– Vi hadde selvfølgel­ig ønsket å ha det vedlikehol­dt hver sommer. Men reglene må vi forstå og respektere. Jeg tror også folk har forståelse for situasjone­n, sier Wegge.

Vennesla kommune har ikke noe med driften av Tømmerrenn­a å gjøre. Det bekrefter Jürgen Orf, parksjef i Vennesla kommune.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Tømmerrenn­a i 2016.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Tømmerrenn­a i 2016.
 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Aslak Wegge, styremedle­m i Stiftelsen Steinfoss Tømmerrenn­e.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Aslak Wegge, styremedle­m i Stiftelsen Steinfoss Tømmerrenn­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway