Fædrelandsvennen

– Gir et forvrengt bilde av virkelighe­ten

- JULIE SØRENSEN MOLVIK

– Det å eksponeres for retusjerte og urealistis­ke kropper regelmessi­g er med på å gi et forvrengt bilde av virkelighe­ten, og kan skape et ønske om å utvikle et uoppnåelig utseende og kropp.

Det skriver Christine Sundgotbor­gen i en mail til Faedreland­svennen.

Hun er stipendiat ved Norges idrettshøg­skole, og har spesialise­rt seg innen blant annet kroppsbild­e og kroppsoppl­evelse. Hun beskriver instagram-trenden som positiv.

– Trenden gir et inntrykk av at profiler ønsker å ta opp kampen for å synliggjør­e hvordan det «perfekte» sjeldent er ekte. Det igjen kan vaere med på å gi følgere et mer kritisk blikk på det som glorifiser­es i ulike medier.

Influenser­e sitter med en enorm makt, skriver hun videre:

– De kan vaere med på å styre hva følgere opplever som normalt og akseptert ved å velge hva som vises. Det baseres på hva vi regelmessi­g eksponeres for, hvilke bilder vi får se og hvilke ord som relateres til disse bildene.

Videre skriver hun at fordi flertallet av kroppene vi blir eksponert for er retusjerte, falske og «perfekte», blir avstanden fra kroppen vi selv har, til idealet, for stort.

– Det er kjempevikt­ig at et stort mangfold av kroppstype­r vises fram. Mange vil strekke seg etter noe de mest sannsynlig aldri vil oppnå, rett og slett fordi målet ikke er realistisk. Dagens «fitnesskro­pp» som ideal er ikke forenlig med helse.

– Hva slags påvirkning kan det ha på unge hvis de ser at forbilder legger ut bilder av for eksempel cellulitte­r og valker?

– De vil kunne få en ahaoppleve­lse om hva som er naturlig. Mange assosierer cellulitte­r og valker med noe kroppen ikke skal ha, noe som er unaturlig så lenge vi lever «sunt nok». Sannheten er heller at dette forekommer også hos de sprekeste damer og menn, men som få tidligere har ønsket å vise fram.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway