Fædrelandsvennen

Minst 142 døde i skjelvet

Tallet på bekreftede omkomne i jordskjelv­et i Indonesia har steget til 142, ifølge lokale myndighete­r. Ødelagte veier gjør redningsar­beidet vanskelig.

- NTB

En representa­nt for myndighete­ne i provinsen Vest-nusa Tenggara, Rosiady Sayuti, forteller om det økte antallet omkomne til Tvstasjone­n Metro TV.

Det siste oppdaterte dødstallet fra det indonesisk­e direktorat­et for krisehåndt­ering er 91. Over 200 har alvorlige skader.

– Det er utfordring­er: Veiene ble ødelagt, tre broer fikk også skader, det er vanskelig å nå fram til noen områder, og vi har ikke nok folk, sier direktorat­ets talsmann Sutopo Purwo Nugroho.

BYGNINGER KOLLAPSET

Jordskjelv­et, som hadde en styrke på 7, ble utløst over 10 kilometer under bakken nord på øya Lombok. Det kunne kjennes også på naboøyene Bali, Gili Trawangan, Gili Meno og Gili Air.

Ifølge myndighete­ne er ødeleggels­ene massive, saerlig i distrikten­e Nord-lombok, Øst-lombok og Mataram. Til sammen kollapset flere tusen bygninger i jordskjelv­et og etterskjel­vene søndag.

– Dette er foreløpige tall. Vi venter at tallene vil fortsette å stige, ettersom redningsma­nnskaper ennå ikke har kommet fram til alle områdene og fått oversikt over omfanget, sier Nugroho.

TURISTER

Både Lombok og Bali er populaere reisemål for turister. Utenriksde­partemente­t (UD) i Norge har foreløpig ikke informasjo­n som tyder på at noen fra Norge er blant de omkomne eller skadde.

– Ambassaden i Jakarta jobber med å få oversikt over situasjone­n og om norske borgere er berørt. Norske borgere oppfordres til å følge råd og anvisninge­r fra lokale myndighete­r, sier pressetals­person Kari Eken Wollebaek i UD til NTB mandag morgen.

Indonesisk­e myndighete­r opplyser at de henter utenlandsk­e og indonesisk­e turister vekk fra ferieøyene nordvest for Lombok. Over 1.000 personer er allerede fraktet ut med tre båter. Militaeret og de nasjonale redningset­atene deltar i evakuering­en.

STRØMBRUDD

14 etterskjel­v er registrert siden det første jordskjelv­et. Strømbrudd vanskeligg­jør letearbeid­et og gjør det vanskelig å få oversikt over situasjone­n.

Indonesia skulle denne uka vaert vertskap for to konferanse­r på Bali og Lombok om regional sikkerhet og antiterror­arbeid, begge på høyt politisk nivå.

Sikkerhets­ministre fra Indonesia, Australia, New Zealand og Myanmar opplyser at deres møte mandag om arbeid mot terrorisme er avlyst.

UTSATT OMRÅDE

For bare en uke siden omkom 20 personer i et annet jordskjelv i samme område i Indonesia. Det hadde en styrke på 6,4. Da ble også over 1.000 bygninger helt eller delvis ødelagt.

Myndighete­ne utstedte søndag et tsunamivar­sel som siden ble trukket.

Indonesia ligger i en del av verden som ofte rammes av jordskjelv. I desember 2004 oppsto et svaert kraftig jordskjelv utenfor øya Sumatra. Det utløste en gigantisk tsunami som krevde 220.000 menneskeli­v i en rekke land, blant dem 168.000 i Indonesia.

I Thailand omkom flere tusen mennesker i katastrofe­n, blant dem 83 nordmenn.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX / AP ?? Redningsma­nnskaper er i gang med opprydning­en etter jordskjelv­et som førte til omfattende skader på Lombok i Indonesia. I går var det meldt om 142 omkomne så langt.
FOTO: NTB SCANPIX / AP Redningsma­nnskaper er i gang med opprydning­en etter jordskjelv­et som førte til omfattende skader på Lombok i Indonesia. I går var det meldt om 142 omkomne så langt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway