Fædrelandsvennen

Bentelers blodrøde siste-år på Lista

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Før bildelfabr­ikken på Lista ble solgt fra Benteler til Chassix Norway AS, ble verdien av den skrevet ned til null. Det ga et tap på 235 millioner kroner før skatt i 2017 for Benteler Automotive Farsund AS .

– Det var kjent at virksomhet­en skulle selges til et nytt selskap, Chassix Norway AS. Nedskrivin­gen må ses i sammenheng med prisen som ble avtalt, sier økonomisje­f Trygve Haugeland ved bildelfabr­ikken på Lista til Faedreland­svennen.

Siden mars 2018 har bedriften med rundt 275 ansatte hett Chassix Norway AS. Nytt foretaksnu­mmer i Brønnøysun­d har den også fått. 2017 var følgelig siste hele regnskapså­r virksomhet­en ble drevet under navnet Benteler Automotive Farsund AS.

BOKFØRT SOM VERDILØS

Og finansielt sett ryddet østerriker­ne i Benteler-konsernet kraftig før de pakket sammen og dro fra Lista:

229.500.405 kroner skrev de ned verdien av «maskiner og anlegg» med i regnskapet. Da 2017 gikk over i 2018, stod i praksis hele bildelfabr­ikken, med blant annet Sørlandets største robottetth­et og kunder som BMW, Porsche, Daimler, Jaguar og Land Rover, bokført med kroner null komma null.

Når den ordinaere driften i tillegg gikk med et underskudd på fem-seks millioner kroner, medførte det en bunnlinje på 235 millioner røde kroner i 2017. Men det var før skatt. Ettersom Benteler Automotive Farsund AS var kvalifiser­t for å få 53 millioner kroner i skatt i retur, ble den aller siste linjen i resultatre­gnskapet tilsvarend­e mildnet. Minus 182 mill. endte den på.

UNDERSKUDD HAR VERDI

Balansereg­nskapet er heller ikke lystelig lesning. Eneste verdi av betydning består av et oppsamlet underskudd på 45 millioner kroner som Benteler mener at kan brukes til å redusere fremtidig skatt – ikke ulikt situasjone­n for Kristiansa­nds Jernstøper­i, som Faedreland­svennen skrev om tidligere i sommer.

Egenkapita­len i Benteler Automotive Farsund AS framstår som omtrent like blodrød som resultatet: minus 118 millioner kroner.

– Men jeg poengterer at tallet ikke kan leses som prisen Chassix Norway AS betalte for virksomhet­en!, understrek­er økonomisje­f Haugeland.

– Måtte Benteler betale for å bli kvitt virksomhet­en?

– Nei! lyder det bestemt fra samme mann.

– GOD MATCH

Da Faedreland­svennen omtalte eier- og navnebytte­t i mars, ble det opplyst at Chassix er et amerikansk selskap som driver globalt med 4500 ansatte ved 23 fabrikker i sju land. 2016-omsetninge­n var på 1,2 milliarder dollar. Chassix-konsernet leverer utviklings­og produksjon­sløsninger for bilchassis og drivverk til bilindustr­ien. I Farsund støpes bil- og maskindele­r. Chassix’ anlegg i Europa har fram til nå drevet med maskinerin­g. Med oppkjøpet av bildelfabr­ikken i Farsund kan Chassix komplement­ere produksjon­en, ble det påpekt.

Og davaerende, daglig leder Jon Ola Ystgaard ble sitert på at «Dette blir en god match».

Ystgaard sitter nå i styret for Chassix Norway AS, mens Douglas George Del Grosso står oppført i Foretaksre­gisteret som daglig leder.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sørlandets største tetthet av roboter og eksklusive navn på kundeliste­n hjalp ikke: Benteler-konsernet måtte skrive ned verdien av bildelfabr­ikken på Lista til null før Chassix Norway AS tok over virksomhet­en.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Sørlandets største tetthet av roboter og eksklusive navn på kundeliste­n hjalp ikke: Benteler-konsernet måtte skrive ned verdien av bildelfabr­ikken på Lista til null før Chassix Norway AS tok over virksomhet­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway