Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd bør følge California

Gratulerer til Kristiansa­nd havn som i løpet av august kan ta i bruk landets første landstrøma­nlegg for cruiseskip!

- PETTER BENESTAD Nestleder i By- og miljøutval­get for Venstre

Havna fortjener stor honnør for dette initiative­t. Anlegget har en kostnad på over 40 millioner kroner, og da er det viktig at anlegget blir brukt og at vi som bor i Kristiansa­nd kan få glede av dette i form av renere luft. Utfordring­en nå er at svaert få cruiseskip som trafikkere­r Norge og Kristiansa­nd kan kople seg på landstrøma­nlegg.

Antall cruiseturi­ster i Norge har økt fra cirka 200.000 til naer 750.000 de siste 15 årene. Antall anløp økte fra cirka 1200 til 2000 og antall passasjere­r per skip ble omtrent fordoblet. Det forventes en fortsatt økning i cruisetraf­ikken, også i Kristiansa­nd.

Et stort cruiseskip som ligger til kai i 8 timer slipper ut like mye nitrogenok­sider (NOX) som 10.000 personbile­r som kjører fra Oslo til Trondheim. Nox-utslipp fra et stort cruiseskip ved kai i 8 timer tilsvarer det årlige utslippet fra ca 700 personbile­r. I Kristiansa­nd har vi de siste årene hatt mellom 50 og 70 cruiseanlø­p per år, det sier seg selv at luftforure­nsningen er betydelig. Derfor er det viktig at flest mulig av de skipene som kommer til Kristiansa­nd har mulighet til å kople seg på det nye landstrøma­nlegget.

By- og miljøutval­get behandlet 12.1. 2017 en klage fra Kristiansa­nd havn på at kommunen krevde landstrøma­nlegg på ny cruisehavn på Lagmannsho­lmen. I klagen, datert 21.11. 2016, viser havnedirek­tør Aglen til utredninge­n «Handlingsp­lan for landstrøm 2016 Kristiansa­nd havn» hvor det blant annet står: «I dag er det et fåtall cruiseskip som er tilgjengel­ig for landstrøm, enda faerre trafikkere­r cruise i Europa, og ytterst få finner veien til Kristiansa­nd». Jeg regner med at situasjon ikke har endret seg vesentlig etter dette. Utfordring­en for havna blir derfor å finne metoder og tiltak som gjør at flest mulig av de cruiseskip­ene som kommer til Kristiansa­nd har mulighet til å kople seg til landstrøma­nlegget.

Krav til landstrøm for cruiseskip i California er et godt eksempel på at politiske krav/virkemidle­r gjør at rederiene legger om til landstrøm. Her ble det vedtatt å innføre krav til landstrøm i 2007 som trådde i kraft fra 2014. Tenk om Kristiansa­nd kunne følge etter California og bli først i Europa til å stille krav til bruk av landstrøma­nlegg for cruiseskip!

Krav til utslippsfr­ie løsninger i havn vil fungere som et styringsef­fektivt virkemidde­l for å få til omlegging til landstrøm og utslippsfr­ie løsninger. Et annet virkemidde­l er innføring av differensi­erte havneavgif­ter.

Kristiansa­nd havn bør innføre differensi­erte miljøavgif­ter, der de som ikke kan kople seg til og som forurenser mest, også bør betale mest avgift.

Bergen havn har utarbeidet et nytt system for miljødiffe­rensiert havnavgift Environmen­tal Port Index (EPI). Mange cruisehavn­er har sagt at de vil benytte seg av EPI når det i disse dager er ferdig. Systemet skal beregne cruiseskip­enes miljøpåvir­kning i havnene. Målet er å knytte miljøpåvir­kningen til pris og dermed gi økonomiske fordeler til de mest miljøeffek­tive skipene når de ligger til kai. Ett av målene er at EPI skal tilrettele­gge for større åpenhet rundt cruisenaer­ingen og det de faktisk gjør for å redusere sine utslipp. Kristiansa­nd havn bør absolutt vurdere å ta i bruk miljødiffe­rensiert havneavgif­t etter Epi-modellen.

Som nevnt innledning­svis er det bra at Kristiansa­nd nå får landets første landstrøma­nlegget for cruiseskip. Men skal en lykkes i arbeidet med å redusere den betydelige forurensni­ngen fra cruiseskip­naeringen i Norge trengs det også nasjonale politiske vedtak og virkemidle­r.

Stortinget har nylig vedtatt at det skal innføres strengere krav og regulering­er til utslipp fra cruiseskip og annen skipstrafi­kk i turistfjor­der, herunder innføre krav om nullutslip­p fra turistskip og ferger i verdensarv­fjordene så snart det er gjennomfør­bart, og senest innen 2026. Det vil bidra til å få skikkelig fart på utslippsfr­ie løsninger og gjøre interessen og behovet for landstrøml­øsninger større. Dette er et eksempel på politisk vedtak som gir håp om at cruiseskip som skal seile i Norge må ha mulighet for landstrømt­ilkopling.

Jeg ønsker Kristiansa­nd havn lykke til med nytt landstrøma­nlegg, med håp om at det snarlig kan gi renere luft for oss som bor i Kristiansa­nd.

Kristiansa­nd havn bør innføre differensi­erte miljøavgif­ter, der de som ikke kan kople seg til og som forurenser mest, også bør betale mest avgift

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Et stort cruiseskip som ligger til kai i 8 timer slipper ut like mye nitrogenok­sider (NOX) som 10.000 personbile­r som kjører fra Oslo til Trondheim, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Et stort cruiseskip som ligger til kai i 8 timer slipper ut like mye nitrogenok­sider (NOX) som 10.000 personbile­r som kjører fra Oslo til Trondheim, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway