Fædrelandsvennen

Vannscoote­rforbundet­s meninger

- JAN JØRGENSEN

Et intervju med Vannscoote­rforbundet­s leder, Christian Hammernes, i fredagens Faedreland­svennen ga oss et lite innblikk i deres medlemmers tanker.

●●Nyttig informasjo­n, men som kritiker til mange scooterfør­eres opptreden på sjøen har jeg likevel både spørsmål og kommentare­r.

Jeg stusser over at forbundet faktisk synes å mene det er greit at en 16-åring kan kjøre en kanskje 300 hk vannscoote­r i opp mot 150 km/t. Han har til og med lov til å ha 0,8 promille alkohol i blodet. Sommerens båtliv i skjaergård­en kan vaere omfattende og det er hans vurdering som teller i møte med annen båttrafikk, kanoer, badende og dyreliv. Hvem er det som sjekker hans kompetanse og skikkethet? De fleste ulykker skjer med unge uerfarne førere.

Vannscoote­rforbundet mener også at det ikke er mangel på lovverk og at det er allerede er 250 ulike lover pluss kommunale vedtekter. Derimot mangler det kunnskap og respekt, ifølge Hammernes.

Dermed bekrefter han at lovene ikke etterleves. Likevel føler de seg forfulgt! At vannscoote­rførere opplever dagens lov som et frislipp og kjører deretter, er misbruk av den tillit de fikk etter loven, men hvem kan stoppe dette?

Politiet synes å komme til kort. Implemente­ring og oppfølging av nye lover er nødvendig, men deretter å måtte drive holdningss­kapende arbeid skulle vaere unødvendig og betyr dårlige tilpassede lover. Vi ser mye uvettig kjøring naer land, kjøring om kapp tett på annen båttrafikk samt myke brukere som kajakker og badende. Det er ødeleggend­e for de mange som følger lovene.

Med den belastning vi nå har i de korte sommermåne­der, bør lovene forenkles og skjerpes. Bl.a. bør maksfart for småbåter innaskjaer­s settes til ca 10 – 15 knop. Er det riktig å prioritere den enkeltes behov for lek og spenning før trivsel, trygghet, støy og natur?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway