Fædrelandsvennen

USA/NATO versus Russland

- TORE HETLAND, Kristiansa­nd

Utrettelig­e Sverre Opedal skal ha honnør, senest 5.ds., for sine innlegg for å se på den utenrikspo­litiske spenning med objektive øyne.

●●Er det bare Russland som oppfattes som aggressiv?

Et program på TV rinner meg i hu: Eks-forsvarsmi­nister McNamara hadde på tampen av sitt liv moralske anfektelse­r over stillingen, ikke minst p.g.a. Vietnamkri­gen – politisk idiotisk og langt på vei folkeretts­stridig: Eks.: Bruk av Agent Orange som også i dag fører til kreft og uhyggelige misdannels­er, My Lai-massakren og terrorbomb­ing av Nord-vietnam.

I tillegg sitter noe fast på mine netthinner: Deltagelse i grov tortur og dropping av levende fanger fra helikopter i passende høyde. I programmet kom han med råd til sine etterfølge­re. Ett var å sette seg inn i motpartens sted, forstå hans behov og tenkemåte.

I 1967 deltok jeg på et kort totalforsv­arskurs. Uformelt etter middag fikk en offiser nikkende tilslutnin­g fra deltagende ambassadør­er for ytringen: «Vi mistror Sovjet, ja, men der mistror man også oss.»

Prøver våre politikere, Stoltenber­g og USA å følge rådet? Nei! Mektige krefter synes ikke interesser­t i avspenning. Det vil jo bety kleine tider for Vestens og Norges våpenindus­tri. Dessuten ønsker USA å fortsette i rollen som hypermakt. Da Eisenhower gikk av i 1961, uttalte han dyp bekymring for det han kalte det «militaert-industriel­le kompleks». Det hjalp ikke. Hypermakte­ns Manifest Destiny-tankegang lever fortsatt.

I Oliver Stones Tv-serie «USAS skjulte historie» kom det frem at Bush sr. hadde lovet Gorbatsjov at NATO ikke skulle utvides østover. Bush benektet senere dette, men det ble bekreftet av USAS ambassadør i Moskva!

Russland er absolutt ikke klassens greieste, men hvor mange Krim- og Ukraina-lignende intervensj­oner har ikke USA i objektivit­etens navn på «samvittigh­eten»?

Så kort kan det sies: Hvorledes ville USA reagert – utsatt for det man nå utsetter Russland for? Er det nødvendig å gjette?

Her hjemme bidrar politikern­e, godt hjulpet av media, til å nøre opp under den eldgamle russerfryk­ten. Det kalles vel lojalitet, men objektivt er det ikke. «Skap myten om en ytre fiende» sa Mao, «Det skaper indre samhold.» Takk Opedal!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway