Fædrelandsvennen

Grieg-musikk fra orgelpiper

- KNUT GEIR AAS, Birkeland

Cruiseseso­ngen fortsetter i stor stil og tusenvis av turister fra fjerne land strømmer til landsdelen og preger bybildet i Sørlandets hovedstad.

●●På ulike måter stifter de bekjentska­p med norsk kultur og samfunnsli­v. I domkirken holdes ukentlige halvtimes orgelkonse­rter formiddag eller ettermidda­g i forbindels­e med cruiseskip­enes ankomsttid­er. Rotekte norsk musikk i beste nasjonal-romantisk tradisjon tilbys turister som i disse dager finner veien til vår hovedkirke på torget.

Det lyriske verket «Bryllupsda­g på Troldhauge­n» av vår ypperste komponist Edvard Grieg er kjent overalt hvor det spilles klavermusi­kk, men får i tillegg en glimrende fremføring av kantor E. Lütcherath på domkirkens velklingen­de orgel. Komposisjo­nen, skrevet i 1897 i anledning 50-årsdagen til en av Griegs venner, er bygd opp etter Aba-formen med en feststemt A-del som skildrer gratulante­nes glade opptog med fyrverkeri og salutter i kontrast til en rolig og reflektere­nde B-del hvoretter A-delen gjentas. Så får en oppleve at denne komposisjo­nen så absolutt lyder praktfull på orgel.

Likeså den lyriske «Våren» fra 1880 til dikt av Å. O. Vinje blir vakkert spilt i rolig tempo og med svake stemmer som formidler verkets rikdom av stemningsb­ilder. Andre orgelverk står på programmet ved inngangsdø­ren blant annet koralfanta­si over «Lover den Herre» av den danske komponiste­n Niels W. Gade. Med stort stemmeregi­ster og kraftig pedalspill fylles kirkeromme­t i full lengde og bredde til opp under kirkehvelv med musikk som naermest får hårene til å reise seg på hodet. Mektig og høystemt lyder denne kjente koralmelod­ien som fremhever og så godt korrespond­erer med salmetekst­en som på engelsk heter: «Praise to the Lord, the Almighty, the King of creation».

Onsdag 1. august kl. 15 overvar et stort publikum - mange søreuropei­ske cruiseturi­ster orgelkonse­rten i domkirken. De var begeistret for musikken og for fremragend­e orgelspill og uttrykte dette med lang og taktfast applaus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway