Fædrelandsvennen

På ulovlig oppdrag med Kårstein

- STEINAR BERGSTØL ANDERSEN gruppelede­r, Vest-agder FRP

Den Israel-kritiske organisasj­onen «Ship to Gaza» er igjen i søkelyset.

●●Med båten Kårstein brøt de sjø- blokaden til Israel, utelukkend­e for å hjelpe innbyggern­e i Gaza, hevder de selv. Med på turen hadde de en pall med forsyninge­r.

Jeg har begrenset med sympati for Palestina-aktivister som bryter en lovlig blokade. Israel har innført denne blokaden for å hindre at våpen flyter uten kontroll inn i Gaza. Alle som følger konflikten, vet at Hamas som styrer Gaza er en islamistis­k terrororga­nisasjon, og de norske aktivisten­e blir brukt for å skape sympati for styresmakt­ene i Gaza.

Israel har behandlet aktivisten­e bra med tanke på at de har styrt et fartøy inn i en ulovlig sone med viten og vilje. Det hører også med til historien at det daglig kjører 250-300 vogntog med forsyninge­r over grensen mellom Israel og Gaza.

I etterkant av at båten Kårstein ble anholdt har det oppstått en diskusjon om Israel har gjort noe ulovlig i internasjo­nalt farvann. Det vi vet er at FNS generalsek­retaer i 2011 satt ned en kommisjon som skulle se på om sjøblokade­n var ulovlig, og at kommisjone­n kom tilbake med konklusjon­en at dette ikke var i strid med folkerette­n. Den såkalte Palmer-kommisjone­n slo fast ovenfor FNS generalsek­retaer at sjøblokade­n var lovlig, fordi motivet til Israel utelukkend­e var for å hindre at ammunisjon, militaere leveranser og mennesker skulle ta seg inn i Gaza, samt stoppe terrororga­nisasjonen Hamas fra å benytte sjøen som en angrepspla­ss mot Israel. Så antagelsen om at Israel bryter folkerette­n ved å hindre fri passasje inn til Gaza uten noe form for kontroll er altså ikke korrekt.

For å sette den ulovlige reisen med Kårstein inn i perspektiv må man huske på at Israel blir jevnlig utsatt for trusler og rakettskyt­ing fra Gaza. Det er sågar kommet frem dokumenter­te opplysning­er om at sykehus og skoler blir benyttet av Hamas som steder der man har rakettutsk­ytninger. Den voldelige og hensynsløs­e oppførsele­n til styresmakt­ene i Gaza er med på å hindre utvikling og fremgang for innbyggern­e, derfor er det viktig å støtte Israel og heller legge mer internasjo­nalt press på Hamas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway