Fædrelandsvennen

Knut Knutsen til minne

- ØISTEIN KRISTENSEN

●●En god venn og kollega er gått bort. Overlege Knut Knutsen døde 28. juli, 84 år gammel. Det var en sår melding, men den kom ikke uventet. Dr. Knutsen hadde slitt med dårlig helse, spesielt siste året.

Knut var født og oppvokst på Lillestrøm, men hadde ellers mye slekt knyttet til Sørlandet, der hans far kom fra. Han var eldst av tre søsken. Knut var svaert evnerik. Han hadde mest lyst å bli arkitekt og startet på arkitektst­udier i Tyskland, men gikk senere over til medisin og fikk sin legeutdann­else dels i Tyskland, dels i Norge. Han ble autorisert som norsk lege i Bergen 1968 og som svensk lege i 1971. Turnustjen­esten tok han i Sverige og Risør. Han videreutda­nnet seg i psykiatri i Kristiansa­nd, Stavanger og Oslo og ble godkjent spesialist i 1977. I 1976 kom han til Kristiansa­nd og hadde det meste av sitt yrkesaktiv­e liv som overlege og psykiater på Eg sykehus og Klinikk for nervøse.

Knut var en lege av den gamle skolen – en som hadde det som sitt fremste ideal å stå til tjeneste for dem som trengte hjelp og støtte. Det gjorde at han nesten aldri tok fri, selv om arbeidsdag­en på kontoret var slutt.

Han møtte pasientene med utrolig respekt og omsorg og fulgte dem opp over tid. Genuint opptatt av mennesker han møtte i sitt arbeid, gjorde at han alltid var tilgjengel­ig for pasienter og pårørende. Mange psykiatris­ke pasienter er blitt hjulpet av dr. Knutsen. Takknemlig­e pasienter viste hvor stor pris de satte på ham på forskjelli­g vis. I den tiden vi bodde sammen i en firemanns bolig på Eg sykehus, var alltid plenen hans klippet av en takknemlig pasient, noe som aldri skjedde for oss tre andre familier.

Hans evne til å ta pasienter og pårørende på alvor og hans engasjemen­t og utdannelse i familieter­api resulterte i at det ble opprettet en egen avdelig for dette på sykehuset. Han gjorde også mye gratisarbe­id. Ordnet med buss og tok med seg pasienter med alvorlige psykiske lidelser på biltur til Danmark og erfarte at selv pasienter med flere års sykehusopp­hold normaliser­te sin atferd i et annet miljø.

Som venn var han enestående. Alltid vennlig, omsorgsful­l og snill med et positivt og optimistis­k syn på livet. Knut var glad i å reise og kjøre bil og motorsykke­l. I 12 år reiste vi hvert år sammen på ferie, noen ganger alene, andre ganger med våre ektefeller. Om det var høyre eller venstrekjø­ring, smale fjellstier med stup på begge sider eller på motorvei, Knut var en sikker og trygg sjåfør.

Vi er mange som minnes det gode menneske Knut med stor glede og er takknemlig for at han var til. Vi tenker på Raija og Stein og Dag med familie og lyser fred over hans minne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway