Fædrelandsvennen

Ikke enten – eller

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE

«Menneskehj­ertet legger sine planer, men Herren legger svaret på hans tunge», leser vi i første vers av Ordspråken­e 16. For et paradoks, tenker vi. Og vers 9 følger opp i samme stil: «I hjertet tenker mannen ut sin vei, men det er Herren som styrer skrittene hans».

Dette bryter tvert med oppfatning­en mange har, at enten styrer Gud historien og våre liv fullt ut, eller så har vi fullstendi­g frihet til å velge. Siden bildet av en Gud som styrer oss som roboter ikke er saerlig innbydende, ender da også mange med å avskrive muligheten­e for at Gud finnes.

Men om vi leser nøye, merker vi at det som virker så paradoksal­t, faktisk er høyst hverdagsna­ert! Planene vi legger for våre liv, er nemlig vårt ansvar. Guds måte å styre historien på, tvinger oss ikke til å handle slik og slik. Vi kan velge, og valgene har konsekvens­er, på godt og ondt.

Dette er langt fra bare teori. Dette kjenner vi, i eget liv. Men tenk for et privilegiu­m, at alle som vil leve livet sammen med Livgiveren, får hvile i at Gud tar seg av konsekvens­ene også av våre aller tåpeligste valg! Han vever dem inn i sin store plan – Han har kontroll. Gud møter oss altså med verdighet og varme!

Så er forholdet mellom Guds allmakt og vår frihet et paradoks for oss. Begge deler er sant – samtidig! Det er ikke et enten – eller.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway