Fædrelandsvennen

Legen frykter heten

-

Landslagsl­ege Ove Talsnes er glad Norge ikke har deltakere på kvinnenes femmil i kappgang under friidretts-em. Han frykter for utøvernes helse.

Tropevarme­n i Europa setter også sitt preg på EM i friidrett. I den tyske hovedstade­n er det ventet mer enn 30 grader de kommende dagene, hvilket stiller både deltakere og støtteappa­rat overfor ekstra utfordring­er.

I går møtte Talsnes pressen for å snakke om forberedel­sene som er gjort og tiltakene som gjøres rundt den norske troppen. Talsnes er tydelig på at tropevarme­n skaper størst utfordring­er for maratonløp­ere og kappgjenge­re.

Sondre Nordstad Moen og Weldu Negash Gebretsadi­k skal løpe maraton, mens Håvard Haukenes skal ut på kappgjenge­rnes femmil. Talsnes er klar på trioen er godt forberedt på det som venter, men er glad Norge ikke har deltakere på kvinnenes femmil i kappgang.

– Jenter går femmil i en internasjo­nalt mesterskap for første gang. De har ikke veldig mye rutine, og det er der jeg er mest bekymret, sa han mandag.

– Selv har vi ikke utøvere på femmila på kvinneside­n, og det er jeg fryktelig glad for. Ikke for at vi ikke har utøvere, men fordi jeg slipper det ansvaret, fortsetter landslagsl­egen.

Han viser til at kvinnene ventelig vil bruke halvannen time lenger enn sine mannlige kolleger på å tilbakeleg­ge de 50 kilometern­e i Berlin. Det betyr igjen at temperatur­en har rukket å stige ytterliger­e noen hakk innen det er tid for målgang.

Øvelsene er lagt til formiddags­tid.

Talsnes opplyste videre mandag at det er gjort forsøk på å overtale arrangøren­e til å flytte starten på kappgangøv­elsene én time tidligere på morgenen, for å skåne utøverne ytterliger­e. Det nådde man ikke fram med.

– Dette er en skummel idrett, det er farlig, og det medfører en helserisik­o, sa Talsnes og viser til at selv svaert erfarne kappgjenge­re kan gå fullstendi­g tomme i varmt vaer.

Opplegget rundt Norges mann på femmila, Håvard Haukenes, skal samtidig vaere det beste.

– Håvard vil trenge mellom 3,5 og 3,9 liter vaeske i løpet av den konkurrans­en. Det er ganske tøft, men vi har en plan for at han skal få den vaesken, sa landslagsl­egen.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX ?? Sondre Nordstad Moen er en av dem som skal løpe maraton i varmen under EM i Berlin denne uka. Her fra 10.000-meteren under Bislett Games tidligere i sommer.
FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX Sondre Nordstad Moen er en av dem som skal løpe maraton i varmen under EM i Berlin denne uka. Her fra 10.000-meteren under Bislett Games tidligere i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway