Fædrelandsvennen

Turistfore­ningen slår alle rekorder

I juni hadde DNT Sør en økning på 50 prosent på utleie av hytter, sammenlign­et med i fjor. Også juli hadde høyere belegg – og medlemstal­let øker.

- TEKST: AMALIE FAGERHAUG EVJEN amalie.fagerhaug.evjen@fvn.no

Tall fra Den Norske Turistfore­ningen Sør viser at det blir stadig mer populaert å ta sommerferi­e i den norske fjellheime­n.

– Jeg har vaert i Syden to ganger i mitt liv. Når vi bor i et naturparad­is som Norge, ser jeg ingen grunn til å reise utenlands, sier Atle Drøsdal.

For et par år siden oppdaget han gleden ved å gå alene i fjellet, og sier at han fikk et nytt perspektiv på friluftsli­vet.

– I år har jeg tilbrakt mye av ferien min ute på fjellet. Det er noe helt spesielt med norsk natur, som jeg synes flere burde oppdage, sier Drøsdal.

Kristiansa­nderen er langt fra den eneste som valgte å tilbringe deler av sommeren i den norske fjellheime­n i år. Det kan ferske tall fra DNT Sør bekrefte.

MYE BRUK AV MADRASSER

I juni hadde DNT Sør en økning på

50 prosent i belegget på hyttene, sammenlign­et med juni i fjor.

I juli ble det registrert 4000 overnattin­ger på DNT Sørs 11 fjellhytte­r.

Det er en liten økning fra juli i fjor, ifølge daglig leder i DNT Sør, Bjørn Andersen-steinsland.

– Vi er veldig fornøyd med antall overnattin­ger. Det er et belegg på 56 prosent i gjennomsni­tt, så det er for så vidt god plass til flere. Mange velger de mest populaere hyttene, som da blir fylt opp. I år har det vaert mye bruk av ekstra madrasser. Men på alle hytter er det ekstra madrasser, slik at alle kan få en god natts søvn.

Medlemstal­let i DNT Sør har også økt noe så langt i år, fra 7476 ved årsskiftet til rekordhøye 7579.

MOBILFRI SONE

Den store økningen tror Andersen-steinsland skyldes nye trender og godt vaer.

– Vi ser en økning i besøk av barnefamil­ier, både på fjelltur og på kysthytten­e våre, og med Barnas Turlag er det også et friluftsli­vsarbeid i naermiljøe­t. Flere ønsker å komme seg på fjellet uten dekning, og mange ungdommer kommer innom og sier de vil ha en pause fra kjas og mas i hverdagen, forteller han.

– Vi merker helt klart at denne sommeren har vaert spesiell vaermessig, og samtidig skummel på grunn av tørken. Men jeg tror det fine vaeret har sørget for at flere har kommet seg ut på tur. Det er gledelig å se, sier Andersen-steinsland.

BYGGER NY HYTTE

Takket vaere stor innsats fra hundrevis av frivillige, klarer DNT Sør å drifte tilbudet og aktivitets­nivået.

– Frivillige holder DNT i gang. Vi bygger ny hytte på Kvinen som står ferdig med sengetøy i slutten av september. Her er det gjennom hele sommeren sju frivillige per uke som er høyt til fjells og jobber en uke i strekk, det er helt rått, sier han.

– I tillegg har frivillige merket og ryddet på flere stier også i sommer, slik at det blir tryggere og lettere å finne fram på fjellet, legger han til.

Venninnedu­oen Hege Smedsland (22) og Ingvild Kleggetvei­t (22) sov fire netter på DNT Sørs hytte på Tjønndalen naer Langeid i slutten av juni.

– Vi hadde noen flotte dager på fjellet og kommer definitivt til å gjøre det igjen. Etter at jeg begynte å studere folkehelse, har jeg fått sansen for friluftsli­vet. Jeg merker at flere på min alder deler bilder av at de er ute i marka på sosiale medier, sier hun.

 ?? FOTO: JOSTEIN BLOKHUS ?? Det er alltid godt å se hytta når man er ute og vandrer i fjellet. Her er to turgåere på vei mot 70 år gamle Øyuvsbu i Setesdal Vesthei.
FOTO: JOSTEIN BLOKHUS Det er alltid godt å se hytta når man er ute og vandrer i fjellet. Her er to turgåere på vei mot 70 år gamle Øyuvsbu i Setesdal Vesthei.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway