Fædrelandsvennen

30 prosent nedgang i bilsalget

Etter rekord i antall nyregistre­rte personbile­r i Kristiansa­nd i juni, stupte salget i juli. Varmen og juni-boomen får en del av skylda for nedgangen.

- TEKST: TOR MJAALAND

I juli i fjor ble det registrert 419 nye personbile­r i Kristiansa­nd. I år sank tallet til 287.

I juli i fjor ble det registrert 419 nye personbile­r i Kristiansa­nd. I år sank tallet til 287, en nedgang på over 30 prosent. I den første sommermåne­den økte imidlertid antall nyregistre­rte personbile­r med 22 prosent.

– Vi ser samme tendensen i Kristiansa­nd som i resten av landet, sier Terje Jochumsen, leder av Vest-agder Bilbransje­forening. Nå ble riktignok nedgangen klart større i Kristiansa­nd enn i landet som helhet, men så var også økningen i juni i sør det dobbelte av landet forøvrig.

Jochumsen peker på flere årsaker til at antall nyregistre­ringer gikk ned i juli.

– Overgangen til nye målemetode­r med nytt avgiftsreg­ime gjør nok at en god del potensiell­e kjøpere sitter på gjerdet og avventer situasjone­n, mener bilbransje­lederen som er tydelig på at det kan vaere lønnsomt å handle bil før endringene finner sted i to etapper, nemlig 1. september og 1. januar 2019.

TROPEVARME­N

Men han peker også på det helt spesielle sommervaer­et som en forklaring på nedgangen i antall nyregister­inger.

- Jeg hører det samme fra andre bransjer, nemlig at det har vaert svaert stille i juli. Folk har rett og slett prioritert sol og sommer, strandliv og båtferie i disse ukene, mener Jochumsen.

Nye avgifter fra 1. juli for ladbare hybrider med oppgitt kjørelengd­e kortere enn 50 km, førte til en sterk økning for slike biler fra Mercedes, BMW og Volvo i juni. Med tilsvarend­e nedgang i juli.

Lederen av Vest-agder Bilbransje­forening understrek­er at selv om julitallen­e er svake, så er det langt fra noen krise i bransjen. Snarere en stor porsjon optimisme.

TROR På HØSTEN

– Vi ligger noen få prosent etter fjoråret som var et rekordår. Jeg tror høsten kommer til å bli knallgod av flere årsaker, sier Jochumsen og peker på at det kommer flere nye og spennende modeller på markedet, at den store leasingbøl­gen som startet høsten 2015 betyr at mange kontrakter går ut i høst og at nytt avgiftsreg­ime betyr at det er lønnsomt å kjøpe bil før årsskiftet.

At mange kommer til å velge bil med ladelednin­g i månedene fremover, er Terje Jochumsen ikke i tvil om.

– Men mitt råd til folk er å analysere bilbehovet og kjøpe det de har behov for. Fortsatt vil mange vaere tjent med en bil med bensinelle­r dieselmoto­r, slår Jochumsen fast.

AUDI OG BMW ØKTE

Den tøffeste smellen i bilmarkede­t i juli fikk merker som Mercedes, Volvo, Toyota og Tesla med en nedgang på mellom 50 og 80 prosent sammenlikn­et med fjor- året. Her kan det selvsagt ligge forklaring­er bak de svake tallene som mangel på leveringsk­lare biler i denne måneden.

Av de store var det Audi og BMW som klarte seg best, med henholdsvi­s 6,5 og 5,6 prosent økning. Ser vi litt bak tallene, viser det seg at av 38 nye BMW-BIler var hele 36 enten ladbar hybrid eller elbil i juli.

Interessan­t er det også å registrere Gumpen-konsernets jerngrep rundt nybilmarke­det. 53,3 prosent av de nyregistre­rte bilene i juli kom fra en av forhandler­ne i Gumpen Gruppen.

FLEST DIESEL

Ikke overrasken­de er det elbilen Nissan Leaf som topper registreri­ngsstatist­ikken for juli med 27 biler. Også på andreplass er det elektrisk, nemlig BMWS 2-serie som er såkalt plug in hybrid. På tredjeplas­s kommer Skoda Octavia der de aller fleste bilene var utstyrt med dieselmoto­r.

I juli er det faktisk diesel som topper i Kristiansa­nd med 24,3 prosent av totalmarke­det. Bensin, elbiler og plug-in-hybrider ligger alle mellom 21 og 22 prosent av de nyregistre­rte bilene. Med andre ord, folk har åpenbart fortsatt stor tro på en fremtid for dieselbile­r.

Når det gjelder varebilsal­get hittil i år, så har det økt med 10 prosent i Kristiansa­nd. Det er omtrent dobbelt så mye som det norske markedet har økt med.

– Varebilsal­get er en god temperatur­måler på hvordan det går i naeringsli­vet. Når dette øker så mye som 10 prosent målt mot et svaert godt fjorår, viser det at det er stor optimisme i sørlandsk naeringsli­v, sier Terje Jochumsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Nye Nissan Leaf er klart mest solgte bil både i Norge og i Kristiansa­nd i juli og hittil i år.
FOTO: TOR MJAALAND Nye Nissan Leaf er klart mest solgte bil både i Norge og i Kristiansa­nd i juli og hittil i år.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Selv om juli måned har nedgang i antall nyregistre­rte personbile­r, er Terje Jochumsen optimist med tanke på høsten. I døra til en VW Transporte­r, den klart mest solgte varebilen, kan han konstatere at varebilsal­get har økt med ti prosent i år.
FOTO: TOR MJAALAND Selv om juli måned har nedgang i antall nyregistre­rte personbile­r, er Terje Jochumsen optimist med tanke på høsten. I døra til en VW Transporte­r, den klart mest solgte varebilen, kan han konstatere at varebilsal­get har økt med ti prosent i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway